Laten we beginnen met het belangrijkste: ja, Big Ben zal om middernacht zijn ding doen. Hij wordt dan wel gerenoveerd, maar dat weerhoudt de iconische klokkentoren er niet van deel te nemen aan de feestvreugde. Londen houdt van een feestje en haalt met oud en nieuw alles uit de kast. Geniet ervan mee, maar als je naar buiten gaat, kleed je dan warm aan zodat je goed bent voorbereid op het onvoorspelbare Londense weer.

De oevers van de Theems is waar het allemaal gebeurt. Vanaf de London Eye wordt zo’n 2 miljoen Britse pond aan vuurwerk de lucht ingeschoten. Het eindejaarsfeest is een populaire aangelegenheid, dus verwacht geen rustig avondje kuieren: de straten in het centrum worden rond 14.00 uur afgesloten. Je kunt het ook hogerop zoeken: Parliament Hill, Richmond Park, Crystal Palace Park of Alexandra Palace bieden een mooi uitzicht. Of zoek gewoon een gezellige bar of restaurant en tel binnen af naar het nieuwe jaar.

Oud en nieuw vieren in Londen

  • Je verplaatsen

   Plan je ontsnappingsroute zorgvuldig voor. Als je het vuurwerk op de eerste rij wilt meemaken, houd er dan rekening mee dat zelfs simpele wandelwegen kunnen afgesloten zijn met barrières en afgesloten bruggen. Voor een Uber moet je een astronomisch bedrag neertellen. De bussen en metro’s zijn gratis van net voor middernacht tot 04.30 uur. Een extra bonus voor 2018? De pas geopende Elizabeth-lijn rijdt van Paddington in het westen tot Abbey Wood in het zuidoosten.

  • Voor party animals

   Check de nieuwste clubs zoals E1 en Printworks voor de beste deejays. Corsica Studios en Bussey Building in Peckham zijn betrouwbare kleinere alternatieven. Als je smartlappen wilt meezingen met de cockneys, ga dan naar de Palm Tree in Mile End. Voor een flamboyantere belevenis volg je de dragqueens van Sink The Pink. Honger gekregen? In de iconische Bar Italia in Soho kun je terecht voor nachtelijke panini.

  • Voor een rustiger ervaring

   Organiseer een origineel etentje met het nieuwjaarsmenu van Ichiba, inclusief sashimi en mochi (wel goed kauwen!). Romantische zielen nemen een fles en kuieren langs de Theems in Battersea Park, op weg naar het rustigere uitzicht op het vuurwerk vanaf Albert Bridge. Of zoek een geheim adresje: de whiskykelder in Milroy’s (Soho), de Discount Suit Company in Spitalfields of de telefooncel ‘La Cabinain Dalston.

  • De morning after

   Nieuwjaarsdag is perfect voor een stevige wandeling. Greenwich Park, waar de tijd wordt gemaakt, biedt verbluffende panorama’s over de stad. Als je het wandelen liever aan anderen overlaat, bemachtig dan een plekje op Piccadilly en moedig de fanfare van de nieuwjaarsparade aan. Of je kan ook blijven feesten: Old Queen’s Head in Islington verwelkomt de ganse dag de allerbeste deejays.

Plaatselijke tradities

 • Klokslag middernacht zingt iedereen Auld Lang Syne, ook al kent bijna niemand de tekst.
 • Londen is op zijn vriendelijkst: maak vrienden in het openbaar vervoer, deel je nachtelijke portie friet en zoen wildvreemden op de wang.
 • Op nieuwjaarsdag openen Hampstead Ladies Pond, Brockwell Lido en andere zwembaden ’s morgens vroeg de deuren om je kater weg te zwemmen.

Evenementen

31
Dec 2019
-
31
Dec 2019

Candlelight Club

Buiten mag 2020 aanbreken maar in dit adresje voor kenners blijven de roaring twenties voor altijd voortduren. Trek je beste Gatsby-outfit aan en maak je klaar voor een avond champagne, charleston en cabaret bij kaarslicht.

31 december, van 19.00 uur tot 02.00 uur.

Meer weten

1
Jan 2020
-
1
Jan 2020

New Year’s Day Parade

Meer dan 10.000 performers trekken in een processie van Piccadilly tot het parlement om het nieuwe jaar feestelijk in te zetten: Kings en Queens in parelmoeren pakken, Mini Coopers, Congolese hoornspelers en fanfares uit Florida stappen zij aan zij.

1 januari, vanaf 12.00 uur.

Meer weten


Ook interessant

Kerst in Londen

De stad omarmt de feeërieke lichtjes, kerstversiering en warme sfeer.

Kerst in Londen

Wintersolden
in Londen

Hoe haal je het beste uit de wintersolden in Londen?

Lees meer

10 originele cadeaus uit Londen

Wat je van ver haalt... Deze vijf Britse geschenken vallen beslist in de smaak.

Originele souvenirs uit Londen

Foto's: © Getty; © Getty; © Getty; © Printworks; © Steven Joyce; © Alamy; © The Candlelight Club; © Alamy; © Getty Images; © Getty; © Eurostar