London for families - harry potter studio tour - people

Bezoek de Harry Potter studio

De Warner Bros Studio Tour: The Making of Harry Potter in Leavesden, op nog geen uur van Londen, is een uitgelezen bestemming voor tovenaarsleerlingen en heksen in spe. Maar wanhoop niet, Dreuzels: ook jullie zijn er welkom.

Of je nu een hardcore Potterfan bent of gewoon zin hebt in een dagje uit met het hele gezin, een bezoek aan de Harry Potter Studios is ideaal voor een dagtrip vanuit Londen.

Ontdek de geheimen van Zweinstein en boek je tickets voor de Warner Bros. Studio Tour London: The Making of Harry Potter

Wat krijg je te zien tijdens de Harry Potter Studio Tour?

Gewapend met onze toverstaf en Onzichtbaarheidsmantel trokken we naar Leavesden om meer te weten te komen over de betoverende wereld van Harry Potter en de geheimen van Zweinstein.

 1. De Grote Zaal

  De tour begint met een korte kennismaking met de films, voor het geval je die nog niet gezien had. Het scherm verdwijnt plotseling om plaats te maken voor de gigantische deuren van de Grote Zaal. Hier begint de magie pas echt, dus probeer een plaatsje op de eerste rij te bemachtigen.

  De Grote Zaal was de eerste set die voor de films werd gemaakt en is meteen de grootste. Verwacht geen magisch plafond met zwevende kaarsen te zien, want dat alles kwam tot stand met special effects. Hoe precies, zie je later in de tour.

  Maar ook zonder magisch plafond is de sfeer in de Grote Zaal indrukwekkend. De muren zijn van gips, maar de vloer heeft echte plavuizen, net als in een middeleeuws kasteel. Neem de tijd en bekijk de kostuums, de Lerarentafel, de lessenaar van Perkamentus en de enorme zandlopers die de puntentelling van de verschillende afdelingen bijhouden.

  Ook de eikenhouten tafels van de leerlingen moet je even van dichtbij bestuderen. De acteurs en figuranten mochten naar hartenlust in de tafels krassen, want dat maakte het decor alleen maar realistischer - net als bij een echte school.

 2. Verborgen details

  Overal in de decors vind je kleine verwijzigngen naar de films, dus geef je ogen de kost en kijk hoeveel je er ontdekt. Onze favorieten waren de ‘levende’ voorwerpen in de keuken van de familie Wemel en de verschillende Gouden Snaaien (de beslissende bal bij een potje Zwerkbal ) die overal in de tour opduiken.

  Ook prachtig zijn de bijna 350 portretten die speciaal werden geschilderd voor de films en waarvoor de acteurs en crew model stonden.

  Kenners herkennen misschien zelfs David Heyman, de producer van de films, tussen de vele gezichten aan de muur.

 3. Gratis activiteitenpaspoort

  Vraag in de Studio's om een gratis activiteitenpaspoort (activity passport). In dit boekje vind je behalve een Gouden Snaai-speurtocht, puzzels en Harry Potter kennisquizzen ook verhalen van achter de schermen.

  Vergeet niet een stempel in je paspoort te laten zetten van het Zweinstein-wapen of van Perron 9¾.

 4. Proef een glas butterbeer

  De meningen lopen uiteen over deze lievelingsdrank van tovenaars in opleiding. Als je een zoetekauw bent, vind je butterbeer vast lekker. Het doet een beetje denken aan cream soda (priklimonade met vanillesmaak, erg populair in de VS).

  Vooral bij kinderen valt het in de smaak, maar wees gerust: er zit geen alcohol in. Om een bierpul vol te proeven moet je bij het Backlot Café zijn. Je pul mag je na afloop als souvenir meenemen. Vind je boterbier wat aan de zoete kant, dan kun je ook gewoon bier, wijn of een ander drankje bestellen.

 5. Het Verboden Bos en het Ministerie van Toverkunst

  Het Ministerie van Toverkunst is een van de grotere filmsets en werd gebruikt voor scenes waarin honderden acteurs en figuranten meespeelden. Veel figuranten waren trouwens crewleden, voor de gelegenheid uitgedost met mantels, baarden en hoeden.

  De set van het Verboden Bos werd speciaal voor de Warner Bros Studios nagemaakt. Als je durft, neem dan het pad dat naar het nest leidt van Aragog (de reuzachtige spin uit het tweede Harry Potterboek) die op de loer ligt tussen de bomen. Mensen met een spinnenfobie en kleine kinderen kunnen beter de veiligere weg door het bos nemen (vraag bij twijfel advies aan de gids).

 6. Vliegen op een bezemsteel

  Stel je vliegkunsten op de proef en maak een ritje op een bezemsteel (met behulp van een green screen). Vlieg boven Londen op een Nimbus 2000 of een Vuurflits (Firebolt), of speel een spelletje Zwerkbal met Harry en de leerlingen van Griffoendor.

  Je kunsten worden opgenomen, zodat je jezelf straks terug kunt zien. Je kunt de video zelfs kopen om thuis indruk mee te maken op je vrienden.

 7. Gringotts (Goudgrijp), de tovenaarsbank

  Een nieuwe uitbreiding is de Gringotts-tovernaarsbank, compleet met marmeren zuilen en prachtige kristallen kroonluchters. Net als de helden uit de film kun je vol bewondering door de majestueuze hal van de bank lopen. Bezoek ook de familiekluis van de familie Lestrange (Van Detta) en bekijk de schatten van Bellatrix, het zwaard van Griffoendor en de gouden beker van Helga Huffelpuf.

Treintickets boeken

Hoe kom je bij de Warner Bros Studios?

De Harry Potter Studios zijn gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer vanaf Londen. En Londen is tegenwoordig naast de deur, dankzij de directe Eurostar-verbinding. Je staat binnen een paar uur, en na een ontspannen reis, in het hart van de stad.

 1. Bus

  De officiële bus vertrekt vanaf King’s Cross of Victoria en zet je af bij de Studio's. Zorg ervoor dat je een ticket hebt voor de bus en Warner Bros Studio Tour, anders mag je niet instappen.

  Trein

  Neem vanaf station Euston de trein naar Watford Junction. Euston is ongeveer 10 minuten lopen vanaf King’s Cross. Naar Watford Junction duurt zo’n 20 minuten en je kunt gewoon je Oystercard gebruiken. Eenmaal in Watford Junction neem je de pendelbus naar de Warner Bros Studios (£2.50 voor een retour). De rit duurt ongeveer 10 minuten. Hou wat contant geld apart voor de pendelbus, want je kunt niet met een bankpas betalen. De bus gaat elke 20 minuten, van 08:15 tot 22:00.

Praktische informatie

Bekijk ook

Harry Potter filmlocaties in Londen

Ga langs bij Perron 9 ¾, de ‘echte’ Wegisweg en andere magische locaties uit de Harry Potterfilms.

Harry Potter filmlocaties
Harry Potter-reis naar het Verenigd Koninkrijk

Reistips voor Harry Potter-fans: ontdek de filmlocaties in het Verenigd Koninkrijk, in Londen en daarbuiten.

Harry Potter-reis naar het VK
Naar Londen met het hele gezin

Er is genoeg te doen voor gezinnen, dus neem je kinderen eens mee naar Londen.

Londen met kinderen