
Amsterdam Centraal
Amsterdam Centraal ligt in het hart van de stad en is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Het ligt op loopafstand van de Jordaan, de grachtengordel en het oude centrum.
Hier vind je alle informatie over het station, hoe laat je moet aankomen, alles over het vertrek, de stationsfaciliteiten, speciale assistentie en meer.
Eurostar check-in Amsterdam
Aanbevolen aankomsttijd
Zorg dat je voldoende tijd hebt voor alle controles voor het vertrek. Kom naar het station op de aanbevolen tijd en niet vlak voor het Eurostar-gebouw de deuren sluit. Bij Eurostar gebeuren de grens- en bagagecontroles voor het vertrek. Met als voordeel dat je bij aankomst meteen de stad in kunt.
Soms is er een rij in het station, bijvoorbeeld op een drukke dag of wanneer de controles iets langer duren. Maak je daarover geen zorgen, onze medewerkers begeleiden je door de controles en zorgen dat je de trein niet mist.
Standard en Standard Premier | Business Premier | Special Assist | |
---|---|---|---|
Hoeveel minuten voor vertrek moet ik op het station zijn? | 60-90 | 30-45 | 60-75 |
Hoeveel minuten voor vertrek sluiten de ticketpoortjes? | 30 | 20 | 30 |
Vertrek (of aankomst) in het station
Voor toegang of uitgang van het perron in Amsterdam Centraal scan je de streepjescode aan de ticketpoortjes van het station.
Voor smartphone-gebruikers: als je ook bankkaarten bewaart op je telefoon, bewaar het ticket dan in de Google/Apple Wallet of druk het af voor het vertrek.
Waarom?
De ticketpoortjes van NS kunnen zowel de streepjescodes lezen van tickets, als van digitale bankkaarten waarmee pendelaars in- en uitchecken. Uitzonderlijk kunnen de ticketpoortjes een bankkaart aflezen die wordt bewaard op een gsm, i.p.v. de streepjescode van het ticket. Dan wordt er onterecht een bedrag aangerekend van € 20.
Dit kun je voorkomen door het treinticket te bewaren in de Google/Apple Wallet. Of je kunt het ook uitprinten om te scannen, zodat er geen kosten worden aangerekend.
Wat als toch kosten worden aangerekend?
Betalingen aan de ticketpoortjes van NS worden beheerd door OVpay. Via de website van OVpay kun je de terugbetaling vragen.
Tickets uitgegeven door andere maatschappijen hebben misschien geen streepjescode. Vraag dan assistentie aan een stationsmedewerker, of druk op de informatieknop (i) naast de ticketpoortjes voor assistentie.
Waar is de check-in van Eurostar?
In Amsterdam Centraal is de Eurostar check-in helemaal aan het uiteinde van spoor 15b. Volg de bordjes naar spoor 15 en dan richting Londen.
Bij het Eurostar-gebouw word je verwelkomd door onze medewerkers. Houd je ticket klaar voor controle.
Veiligheid
Is je ticket gecontroleerd door Eurostar, dan volgt nog een veiligheidscontrole voor jezelf en de bagage.
Breng niet meer bagage mee dan toegelaten. Breng ook geen verboden voorwerpen mee. Er is geen gewichtsbeperking voor bagage; zolang je die zelf kan dragen en in de rekken tillen.
Heb je een pacemaker, meld dit dan aan het beveiligingsteam voor je door de metaaldetector gaat. Mogelijk wordt gevraagd om je pacemaker/ICD-pasje te tonen.
Identiteitscontrole
Je paspoort wordt twee keer gecontroleerd: eerst door de Nederlandse autoriteiten, daarna door de Britse grenspolitie.
Vertrekhal van Eurostar
In de vertrekhal van Eurostar vind je de volgende voorzieningen:
koffie en thee
automaten met snacks en frisdranken
toiletten
werkruimtes
prioritaire zitplaatsen
NS International Lounge
Heb je een ticket voor Business Premier of een Carte Blanche, dan kun je voor het inchecken nog relaxen in de NS International Lounge – Regus Express op spoor 2a. Daar kun je genieten van de volgende voorzieningen:
comfortabele werkplekken
gratis wifi
vergaderzalen
gratis (niet-alcoholische) drankjes
Meer over de voorzieningen en openingstijden op NS International Lounge. Zorg dat je tijdig naar spoor 15b gaat om in te checken.
Reisassistentie in het station
Heb je een handicap of een verminderde mobiliteit, dan kunnen wij kosteloos assistentie voorzien om je naar en van de trein te helpen. Wil je zeker zijn van assistentie, boek die dan minstens 48 uur voor het vertrek.
Alle informatie over reisassistentie, hoe je die moet boeken, hulp met de bagage, parkeergelegenheid, stationsvoorzieningen enz., vind je bij reisassistentie.
Praktische informatie
Reis je met Thalys naar Brussel met een aansluiting voor een Eurostar naar Londen?
Dan heb je twee tickets, een voor Thalys en een voor Eurostar.
Voor toegang of uitgang van het perron in de station van Amsterdam Centraal scan je de streepjescode van het Thalys-ticket aan de ticketpoortjes van het station.
Voor gsm-gebruikers: bewaar je ook digitale bankkaarten op je gsm, dan raden we aan om het Thalys-ticket uit te printen, of NFC en contactless betalen uit te schakelen op je gsm.
Waarom?
De ticketpoortjes van NS kunnen zowel de streepjescodes lezen van tickets, als van digitale bankkaarten waarmee pendelaars in- en uitchecken. Uitzonderlijk kunnen de ticketpoortjes een bankkaart aflezen die wordt bewaard op een gsm, i.p.v. de streepjescode van het ticket. Dan wordt er onterecht een bedrag aangerekend van € 20. Door deze richtlijnen te volgen, wordt het ticket correct gescand en voorkom je onnodige kosten.
Wat als toch kosten worden aangerekend?
Betalingen aan de ticketpoortjes van NS worden beheerd door OVpay. Via de website van OVpay kun je de terugbetaling vragen.
Je kunt op de Thalys stappen op spoor 15 tot twee minuten voor het vertrek. Je hoeft niet extra vroeg te komen. Check de aankondigingsborden op de dag van vertrek, want het spoornummer wijzigt soms.
In Brussel-Zuid ga je via de Eurostar check-in naar de trein naar Londen. Meer over vertrekken vanaf Brussel vind je bij Brussel-Zuid.