Error

Staking in Frankrijk  Meer info

A pile of suitcases in a variety of colours.

Verboden voorwerpen

Wat mag wel en wat mag niet mee?

Omdat we het belangrijk vinden dat iedereen veilig en gerust kan reizen, zijn er een aantal voorwerpen verboden in onze treinen, of ze zijn alleen toegestaan als geregistreerde bagage.

Twijfel je over een bepaald voorwerp, e-mail ons dan ruim voor je vertrek.

Lees meer over douanevoorschriften voor reizen tussen het VK en de EU.

Souvenirs van de wereldoorlogen

Als je een van de wereldoorlogssites hebt bezocht, zul je wellicht hebben gemerkt dat er militaire souvenirs uit die tijd worden verkocht. Het is belangrijk om te weten dat sommige aangeboden voorwerpen om veiligheidsredenen streng verboden zijn in de Eurostar.


Volgens Artikel 215 van het Franse douanewetboek loop je het risico op arrestatie, vervolging en een flinke boete als je op stap bent met historische wapens, munitie of explosieven, in je bagage of in je zakken.

 1. Deze bepaling geldt ook voor kogelhulzen en granaten (zelfs als die leeg zijn).


  Dit soort voorwerpen zijn mogelijk gevaarlijk voor jezelf en alle anderen in je nabijheid als ze worden verplaatst. Als ze worden ontdekt, zijn ze vaak de oorzaak van volledige evacuatie van het station en van grote vertragingen voor de trein.


  In elk geval weigeren wij een bewijs van verkopers van zulke voorwerpen dat ze gedeactiveerd zijn en dus onschadelijk. De politie neemt eenzelfde houding hiervoor aan.

Meer verboden voorwerpen

Deze lijst dekt niet alles, maar geeft een goed beeld van wat in de trein meekan en wat niet. Elk voorwerp dat inherent gevaarlijk is of kan worden gebruikt bij geweld of bedreiging wordt niet toegelaten.

Onze veiligheidsteams hebben het recht om een voorwerp te weigeren of te verwijderen als ze oordelen dat dat voorwerp een risico inhoudt.


 • Ongeregistreerde vuurwapens (inbegrepen replica’s en onklaar gemaakte vuurwapens). Imitatie- of speelgoedwapens die er als echt uitzien.
 • Munitie (van elk kaliber, in elke hoeveelheid)
 • Alle explosieven: militaire hulzen (ook oorlogssouvenirs), ontstekingsmechanismen rookpatronen, granaten, mijnen, explosieve militaire springtuigen, namaakexplosieven, vuurwerk, vuurpijlen.
 • Alle producten die bedwelmend werken zoals gaswapens, traangassprays, mace, CS-gas, fosfor, zuren en andere gevaarlijke chemische stoffen die gebruikt kunnen worden om te verminken of verlammen.
 • Elke hoeveelheid ontvlambare stoffen, inbegrepen lege verpakkingen daarvan, zoals benzine, spiritus en verfverdunners. Een normale hoeveelheid nagellak of haarlak kan natuurlijk wel.
 • Aanmaakblokjes en aanmaakbrandstof.
 • Alle springmessen, verzwaarde messen en dolken.
 • Vouwmessen en zakmessen. (De enige uitzondering zijn kleine zakmessen met een lemmet korter dan 75 mm en zonder vergrendelingsmechanisme).
 • Elk ander voorwerp ontworpen, aangepast of bedoeld als een wapen.
 • Elke hoeveelheid alcohol die de hoeveelheid toegelaten alcohol overtreft.
 • Meubelen.
 • Bederfbare waren als vlees, vis en zuivelproducten.
 • E-scooters en hoverboards.

Alleen toegestaan als geregistreerde bagage

 • Toegelaten vuurwapens waarvoor geen vergunning vereist is zoals luchtdrukwedstrijdpistolen en handwapens die gebruikmaken van samengeperste lucht of gas.
 • Een vergunning of licentie is vereist en een European Firearms Pass kan worden gevraagd. De reiziger moet zelf vooraf checken bij de betreffende nationale overheden zowel in het land van vertrek als van bestemming. Alle munitie moet ook uit het wapen verwijderd zijn.
 • Zwaarden (ceremoniële en echte). Degenstokken en paraplu's met een degen.
 • Gevaarlijke sportuitrusting.
 • Open scheermessen.
 • Keukenmessen en huishoudelijke artikelen.
 • Doe-het-zelfgereedschap zoals schroevendraaiers, boormachines en hamers.
 • Snijbloemen en andere planten moeten voldoen aan de eisen voor fytosanitaire controles. Meer informatie.
 1. Ons alcoholbeleid in de trein

  Voor de veiligheid en het comfort van alle reizigers, hebben we limieten op de hoeveelheid alcohol die je mee in de trein mag nemen.

  We willen graag dat onze passagiers een ontspannen en aangename ervaring hebben. We behouden ons het recht voor een teveel aan alcohol bestemd voor consumptie tijdens de reis in beslag te nemen. We kunnen ook iemand de toegang tot onze treinen weigeren als die fysiek of mentaal onder de invloed is van drank of drugs.

  Meestal beperken we het verbruik in de trein.

  Toegestaan: 4 flesjes / blikjes bier of 1 fles wijn per persoon

  Niet toegestaan: grote flessen sterkedrank

We weten dat passagiers vaak een paar flessen alcohol willen meebrengen voor thuis, dus je mag ongeopende flessen alcohol meenemen. Passagiers met grote hoeveelheden adviseren we gebruik te maken van een koeriersdienst.

Je mag zelf alcohol meebrengen en wij serveren ook alcohol in de trein, maar veiligheid blijft het allerbelangrijkst. We vragen dan ook om verstandig om te gaan met drank. Houd zeker rekening met de andere reizigers. Als we vaststellen dat je je niet houdt aan de wet en aan onze huisregels, dan zullen wij je vragen om in het eerstvolgende station uit te stappen.


Treinen naar of van een sportmanifestatie en de nachttreinen tussen Londen en de Franse skigebieden:

Als gevolg van incidenten verkopen we tijdens deze reizen geen alcohol in de trein. Alcohol wordt tijdens het inchecken in beslag genomen, alleen niet-alcoholische drank in ongeopende flesjes of blikjes mag door de veiligheidscontrole bij het vertrek.

 1. Contanten

  Breng je cash geld mee van de EU naar het Verenigd Koninkrijk, dan geldt een maximum van € 9.999. Vanaf € 10.000 moet je aangeven aan de douane. Meer info.

Meer over bagage

Bagage

Alles over hoeveel bagage je mag meenemen, wat niet mee mag, en hoe je je fiets meeneemt in de trein.

Lees meer
Muziekinstrumenten

Als je een muziekinstrument wilt meenemen, hebben we een aantal oplossingen.

Lees meer
Sportuitrusting

Welke sportuitrusting kan mee in de trein, en wat mag alleen mee als geregistreerde bagage?

Lees meer
Fietsen

Wil je je fiets meenemen in de trein? Dit zijn de mogelijkheden.

Lees meer