Naar hoofdinhoud
Eurostar
Help
Boek

Verboden voorwerpen

Wat mag wel en wat mag niet mee in de Eurostar?

Omdat we het belangrijk vinden dat iedereen veilig en gerust kan reizen, zijn er een aantal voorwerpen verboden in onze treinen, of ze zijn alleen toegestaan als geregistreerde bagage. Twijfel je over een bepaald voorwerp, e-mail ons dan ruim voor je vertrek. Lees meer over douanevoorschriften voor reizen tussen het VK en de EU.

Souvenirs van de wereldoorlogen

Oorlogssouvenirs

Sommige militaire souvenirs die te koop worden aangeboden bij wereldoorlogssites zijn om veiligheidsredenen streng verboden in de Eurostar.

Je riskeert arrestatie, vervolging en een hoge boete als je historische wapens, munitie, explosieven, kogelhulzen of granaten (zelfs lege) bij je hebt in je bagage of zakken.

Deze voorwerpen kunnen gevaarlijk zijn voor zowel jou als anderen als ze worden verplaatst. Ontdekking ervan kan leiden tot volledige evacuatie van het station en aanzienlijke vertragingen voor de trein.

Net als de politie accepteren we geen bewijs van verkopers dat deze voorwerpen gedeactiveerd en dus onschadelijk zijn.

Lijst van verboden voorwerpen

Deze lijst dekt niet alles, maar geeft een goed beeld van wat in de trein meekan en wat niet. Elk voorwerp dat inherent gevaarlijk is of kan worden gebruikt bij geweld of bedreiging wordt niet toegelaten.

Onze veiligheidsteams hebben het recht om een voorwerp te weigeren of te verwijderen als ze oordelen dat dat voorwerp een risico inhoudt.

 • Ongeregistreerde vuurwapens (inbegrepen replica’s en onklaar gemaakte vuurwapens). Imitatie- of speelgoedwapens die er als echt uitzien.
 • Munitie (van elk kaliber, in elke hoeveelheid)
 • Een vergunning of licentie is vereist en een European Firearms Pass kan worden gevraagd. De reiziger moet zelf vooraf checken bij de betreffende nationale overheden zowel in het land van vertrek als van bestemming. Alle munitie moet ook uit het wapen verwijderd zijn.
 • Alle explosieven: militaire hulzen (ook oorlogssouvenirs), ontstekingsmechanismen rookpatronen, granaten, mijnen, explosieve militaire springtuigen, namaakexplosieven, vuurwerk, vuurpijlen.
 • Alle producten die bedwelmend werken zoals gaswapens, traangassprays, mace, CS-gas, fosfor, zuren en andere gevaarlijke chemische stoffen die gebruikt kunnen worden om te verminken of verlammen.
 • Elke hoeveelheid ontvlambare stoffen, inbegrepen lege verpakkingen daarvan, zoals benzine, spiritus en verfverdunners. Een normale hoeveelheid nagellak of haarlak kan natuurlijk wel.
 • Aanmaakblokjes en aanmaakbrandstof
 • Alle springmessen, verzwaarde messen en dolken
 • Vouwmessen en zakmessen. (De enige uitzondering zijn kleine zakmessen met een lemmet korter dan 75 mm en zonder vergrendelingsmechanisme).
 • Elk ander voorwerp ontworpen, aangepast of bedoeld als een wapen.
 • Elke hoeveelheid alcohol die de hoeveelheid toegelaten alcohol overtreft.
 • Meubelen
 • Bederfelijke waren als vlees, vis en zuivelproducten
 • E-scooters en hoverboards inclusief transport van de bijbehorende batterijen.

Ons alcoholbeleid in de trein

Om het voor alle reizigers leuk te houden, stellen we een limiet in op de hoeveelheid alcohol die je mag meenemen in de trein. We willen dat al onze reizigers een ontspannende, aangename reis beleven. Daarom behouden we ons het recht voor om buitensporige hoeveelheden alcohol die bedoeld zijn voor consumptie tijdens de reis in beslag te nemen. Reizigers van wie het gedrag (mentaal of fysiek) zichtbaar beïnvloed wordt door alcohol of drugs, kan toegang tot onze diensten geweigerd worden.

We beperken alcoholconsumptie in de trein (per persoon) tot:

 • 4 flesjes of blikjes bier van 440 ml

of

 • een fles wijn van 750 ml

Let op: het drinken van grote flessen sterkedrank is verboden.

We begrijpen natuurlijk dat sommige reizigers graag een paar flessen alcohol mee naar huis nemen en we vinden het prima wanneer reizigers ongeopende flessen alcohol meenemen naar hun bestemming. Neem voor grote hoeveelheden alcohol contact op met een koeriersdienst.

Hoewel je alcohol mag meenemen in de trein en we zelf ook alcohol aan boord schenken, blijft de veiligheid van onze reizigers en medewerkers altijd onze topprioriteit. Drink dus met mate. Als je gedrag de reis van andere reizigers verstoort of als je wetten of regels overtreedt, kunnen we je vragen de trein te verlaten in het dichtstbijzijnde station.

Nachttreinen naar skigebieden en treinen die fans naar of van een sportevenement brengen

Ten gevolge van enkele incidenten op onze treinen verkopen we geen alcohol aan boord en staan we reizigers niet toe hun eigen alcohol mee te nemen. Alcohol wordt in beslag genomen tijdens het inchecken en alleen niet-alcoholische dranken in ongeopende flessen mogen door de veiligheidscontrole in het station van vertrek. Als deze regels van toepassing zijn op jouw trein, dan brengen we je daarvan op de hoogte vóór vertrek.

Contanten

Breng je cash geld mee van de EU naar het Verenigd Koninkrijk, dan geldt een maximum van € 9.999. Vanaf € 10.000 moet je aangeven aan de douane. Meer info.

Meer over bagage

A pile of suitcases in a variety of colours.

Bagage

Alles over hoeveel bagage je mag meenemen, wat niet mee mag, en hoe je je fiets meeneemt in de trein.

Lees meer - Bagage
Street performer leaving after performing

Muziekinstrumenten

Als je een muziekinstrument wilt meenemen, hebben we een aantal oplossingen.

Lees meer - Muziekinstrumenten
Golf clubs at sunset

Sportuitrusting

Welke sportuitrusting kan mee in de trein, en wat mag alleen mee als geregistreerde bagage?

Lees meer - Sportuitrusting
Businessman waiting at railway station platform

Fietsen

Wil je je fiets meenemen in de trein? Dit zijn de mogelijkheden.

Lees meer - Fietsen