Naar hoofdinhoud
Eurostar
Help
Boek

Reisdocumenten

Goed voorbereid op reis met alle belangrijke informatie over reisdocumenten.

Welke documenten heb ik nodig?

Welke documenten je nodig hebt om te reizen met Eurostar hangt af van waar de reis naartoe gaat. Hier lees je alle belangrijke informatie over reisdocumenten en visa voor volwassenen, kinderen en alleenreizende minderjarigen.

Reizen naar Frankrijk, Nederland of Duitsland

Geen paspoort nodig

Als je van België naar Frankrijk, Nederland of Duitsland reist, heb je geen internationaal paspoort nodig.

Het is wel handig om een identiteitsbewijs op zak te hebben, want soms voert de douane ter plaatse onverwachte controles uit.

Vergeet ook zeker je ticket niet.

Reizen naar Londen en terug

Paspoort verplicht

Reis je naar of vanuit het Verenigd Koninkrijk? Dan moet je naast je ticket ook een geldig reisdocument kunnen laten zien.

Controleer voor vertrek onderstaande informatie om te weten welke documenten je precies nodig hebt.

Let op: baby’s en kinderen moeten over hun eigen geldige reisdocument(en) beschikken.

Regels en uitzonderingen voor reizen naar het VK

Paspoort

Een paspoort is verplicht voor alle passagiers, ook voor kinderen.

Je paspoort hoeft niet geldig te zijn voor een minimaal aantal maanden, maar wel voor de volledige duur van je verblijf in het VK. Als je geen paspoort hebt, of het moet worden vernieuwd, vraag dit dan ruim op tijd aan. Als je niet tijdig een paspoort hebt, kun je niet reizen.

Woon je in het VK met een ‘settled’ of ‘pre-setted status’?

Tot 31 december 2025 kun je de nationale identiteitskaart gebruiken om te reizen. Heb je zowel een geldig paspoort als een geldige identiteitskaart, dan is het slim om te reizen met het document dat verbonden is aan je settled of pre-settled status. Heb je een nieuw paspoort en je pre-settled of settled status is gekoppeld aan het vorige identiteitsbewijs, vergeet dan niet om de paspoortgegevens bij te werken in je Britse Visa and Immigrations account. De grenscontrole gaat dan sneller omdat aanvullende controles wegvallen. Meer informatie

Advance Passenger Information (API)

We zijn door de Britse overheid verplicht om van alle personen op je boeking, Advance Passenger Information (API) te verzamelen om te kunnen reizen naar of vanuit het Verenigd Koninkrijk. Je hebt hiervoor je paspoort of identiteitskaart nodig.
Ontdek meer over API hier.


Schoolgroepen

Betreft kinderen uit landen van de EU, de Europese Economische Ruimte (EER), en Zwitserland:

Meer info hierover vind je op de website van de Britse overheid.

VISA en Electronic Travel Authorisation (ETA)

Voor een kort verblijf kan je zonder visum naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Kijk hier of je voor een langer verblijf een visum nodig hebt.

Vanaf 2024 heb je mogelijk een Electronic Travel Authorisation (ETA) nodig, zelfs als je op dit moment geen visum nodig hebt. Kijk op de website van de Britse overheid voor de laatste informatie.

Paspoort

Een Brits paspoort moet:

  • geldig zijn voor de volledige duur van je verblijf in Europa
  • nog minstens drie maanden geldig zijn vanaf de dag dat je de EU verlaat
  • minder dan 10 jaar oud zijn


Zorg dat je een lege pagina hebt in je paspoort. Je krijgt een stempel met de reisdatum als je de EU binnenkomt en verlaat.

Als je geen paspoort hebt, of het moet worden vernieuwd, vraag dit dan ruim op tijd aan. Op de Britse overheidssite kun je de verwerkingstijd opzoeken. Als je niet tijdig een paspoort hebt, kun je niet reizen.

Kijk hier of je Britse paspoort vernieuwd moet worden.

Visum

Als Brit heb je geen visum nodig voor een korte trip naar een EU-land, tot 90 dagen binnen een periode van 180 dagen. Als je binnen een periode van 180 dagen een of meerdere landen bezoekt, zorg dan dat je in totaal niet meer dan 90 dagen doorbrengt in alle landen samen. De meeste van deze landen hanteren als groep de limiet van 90 dagen. Mogelijk heb je een visum nodig als je langer blijft of als je reist voor werk of zaken. Meer informatie.

Bijkomende grensinformatie voor Britse burgers die in de EU wonen

Als je hoofdverblijfplaats in de EU is, hoeft je paspoort niet afgestempeld te worden, op voorwaarde dat je de EU-verblijfsvergunning bij je hebt. Als je niet kunt aantonen dat je in de EU woont, moet je aan de grens mogelijk aanvullende vragen beantwoorden en je paspoort laten afstempelen om de Schengenzone binnen te gaan.

Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK)

Britse burgers kunnen geen nieuwe Europese ziekteverzekeringskaart EZVK meer aanvragen. Heb je nog een EZVK-kaart, dan blijft die geldig tot de vervaldatum. Na die vervaldatum moet je een alternatieve Global Health Insurance Card (GHIC) aanvragen. Die geeft toegang tot de normale medische behandelingen in de EU. De EZVK- of GHIC-kaart vervangt niet de reisverzekering. We raden een degelijke reisverzekering aan die ook ziekte dekt.

Advance Passenger Information (API)

We zijn door de Britse overheid verplicht om van alle personen op je boeking, Advance Passenger Information (API) te verzamelen om te kunnen reizen naar of vanuit het Verenigd Koninkrijk. Je hebt hiervoor je paspoort nodig. Ontdek meer over API hier.

Paspoort
Een paspoort is verplicht voor alle passagiers, ook voor kinderen, om te reizen tussen de EU en het VK.

Advance Passenger Information (API)

We zijn door de Britse overheid verplicht om van alle personen op je boeking, Advance Passenger Information (API) te verzamelen om te kunnen reizen naar of vanuit het Verenigd Koninkrijk. Je hebt hiervoor je paspoort nodig.
Ontdek meer over API hier.

Visum
Reis je naar het VK, raadpleeg dan de website van de Britse overheid om te zien of je een visum nodig hebt. 

Electronic Travel Authorisation (ETA)

De regels voor toegang tot het Verenigd Koninkrijk voor mensen die zonder visum reizen, veranderen.

Je hebt nu een ETA nodig om naar het VK te reizen als je staatsburger bent van:

  • Bahrein
  • Jordanië
  • Koeweit
  • Oman
  • Qatar
  • Saoedi-Arabië
  • Verenigde Arabische Emiraten

Andere nationaliteiten zullen later aan deze lijst worden toegevoegd, kijk dit geregeld na.

Ga voor meer info naar de website van de Britse overheid.

Schoolgroepen
Betreft kinderen die niet uit de EU of het VK komen:

Leerlingen van een Franse school die het informatieformulier gebruiken voor schoolreizen Frankrijk/Verenigd Koninkrijk hebben een geldig paspoort nodig.

Leerlingen van scholen van andere landen hebben een paspoort en mogelijk een visum nodig.

Kinderen onder de 12

Kinderen tot en met elf jaar moeten altijd worden vergezeld door een verantwoordelijke medereiziger van minstens 16 jaar oud.

Kinderen van 12 tot en met 15 jaar

Let op: kinderen jonger dan 16 mogen niet onbegeleid reizen in onze rechtstreekse treinen tussen Engeland en Nederland.

Kinderen van 12 tot en met 15 jaar mogen in hun eentje naar sommige Eurostar-bestemmingen, op voorwaarde dat het Eurostar-formulier voor alleenreizende jongeren volledig is ingevuld. Ze mogen uitsluitend reizen met een trein die vertrekt tussen 06:00 en 17:00 u. plaatselijke tijd. Het formulier moet in het station worden ondertekend door een ouder of wettelijke voogd (of door een verantwoordelijke volwassene die de toestemming heeft gekregen van een ouder of wettelijke voogd), in het bijzijn van een medewerker van Eurostar. De jongere moet dit ondertekende formulier de hele reis bij zich hebben en op vraag kunnen tonen aan onze medewerkers.

Door de schriftelijke toelating van de ouder of wettelijke voogd dat het kind mag reizen accepteren en stemmen zij ermee in dat de jongere reist zonder begeleiding en als een volwassen passagier zal worden behandeld tijdens de hele reis (er wordt dus geen toezicht gehouden op het kind door een medewerker van Eurostar). De verantwoordelijke persoon moet er ook voor zorgen dat iemand de jongere opwacht bij aankomst.

Een alleenreizend kind heeft de volgende documenten nodig:


Jongeren van 16 en 17 jaar

Jongeren van 16 en 17 jaar mogen zonder begeleiding reizen, op voorwaarde dat ze de normale vereiste en wettelijke papieren bij zich hebben zoals de andere reizigers.

Ook interessant

Alles over je reis

Alle informatie die je nodig hebt om je reis voor te bereiden, bijvoorbeeld over reisdocumenten en douanevoorschriften.

Lees meer - Alles over je reis
Various Euro banknotes close up - money - currency - customs - declaring cash

Douane

Alles wat je moet weten over douanevoorschriften als je naar het Verenigd Koninkrijk reist.

Lees meer - Douane
Man sitting on the sofa using his phone at home

Advance Passenger Information (API)

Als je naar het VK reist, moet je van tevoren je passagiersgegevens opgeven. Lees meer over hoe dit werkt.

Meer weten - Advance Passenger Information (API)
Geleidehond in een trein

Assistentiehonden

Alle informatie over reizen met een assistentiehond.

Meer weten - Assistentiehonden