Deze door Beefeaters bewaakte Londense trekpleister was oorspronkelijk niet bedoeld als gevangenis maar heel wat gedoemde edelen eindigden toch aan de verkeerde kant van het valhek. Samuel Pepys, Sir Walter Raleigh, een royale schare koninginnen en vele anderen werden er opgesloten. De Tower was het toneel van ontsnappingen, moord en doodslag, martelingen en verraad. De Kray-tweeling behoorden tot de laatste gevangenen die hier vastzaten voor de gevangenis in 1952 de deuren sloot. Bezoek de Tower voor zijn eeuwenoude graffiti, de kroonjuwelen en de raven die Londen vrijwaren van invallen ...

 

Highlights

  • The Jewel House

   In de juwelendoos van de koninklijke familie zitten goodies die 5 miljard pond waard zijn. De Keizerlijke Staatskroon is daarvan de beroemdste. De scepters en vergulde snuisterijen dateren uit de 17e eeuw maar heel wat juwelen zijn ouder en legendarisch. Kolonel Thomas Blood is de enige die ooit heeft geprobeerd de juwelen te stelen. Tijdens de oorlog werden ze in koektrommels verstopt zodat de nazi’s er niet mee aan de haal konden.

  • The Bloody Tower

   De Tower kreeg zijn macabere bijnaam toen koning Richard III zijn twee neefjes, prins Edward en prins Richard, in de toren opsloot, waaruit ze nooit meer terugkeerden. Jaren later werden er twee skeletten gevonden maar die konden niet worden geïdentificeerd en blijven geschiedkundigen voor een raadsel stellen. Ook Walter Raleigh, inclusief familie en bedienden, woonde hier 13 jaar lang. Je kan zijn weelderige verblijf vandaag nog bezoeken.

  • Tower of London Menagerie

   Tussen 1200 en 1835 bood de Tower onderdak aan exotische dieren (geschenken van monarchen uit verre landen). Koning Hendrik III begon met drie leeuwen en voegde daar een olifant en een ijsbeer aan toe (geen van de twee maakte het lang in hun krappe behuizing). Los van een paar ongevallen waren de dieren een populaire attractie die later zou leiden tot de oprichting van London Zoo. Nu staan er beeldhouwwerken waar de dieren ooit verbleven.

  • Voor de kids

   We geven toe dat martelingen, executies en gotische vogels niet bepaald gezinsvriendelijk klinken maar ze brengen de geschiedenis voor de kinderen wel tot leven. De gratis familietours van de Tower vertellen de verhalen met boeiende quizzen en activiteiten, allemaal op kindermaat. Leer de legende van de kroonjuwelen, bezoek de kamers van Edward I en ontdek de leuke kant van de Tower.

Even bijkomen

 • Emilia’s handgemaakte pasta

  Ivory House, St Katharine Docks, E1W 1AT

  Wie zin heeft in koolhydraten, trekt naar dit chique pastarestaurant, op zo’n 10 minuten wandelen van de Tower. De pasta wordt met de hand gerold en gevormd, net zoals de 'nonna' van de eigenaars dat vroeger deed. Daarna wordt de pasta rijkelijk vermengd met regionale sauzen, afkomstig uit de hele laars van Italië.

 • Savage Garden

  7 Pepys Street, EC3N 4AF

  Deze gezellige cocktailbar ligt op de 12e verdieping, boven het DoubleTree Hilton hotel, dus je hebt gegarandeerd een prachtig uitzicht over de skyline van de stad. Bestel in kokosmelk bereide ribbetjes en een Wild Poison-cocktail met bourbon. Heerlijk genieten op het terras.

 • Theedrinken bij the Four Seasons

  10 Trinity Square, EC3N 4AJ

  Laat je niet afschikken door de neoklassieke stijl van de Rotunda: ook kleintjes worden hier in de watten gelegd en krijgen placemats waarop ze kunnen krabbelen. De sandwiches met een twist, zoals die met truffelei of met munt en komkommer, vallen bij iedereen in de smaak en de theelijst is ongeëvenaard.

Maak tijd voor...

  • De koninklijke kapel

   Bezoek samen met een cipier de koninklijke kapel van Sint-Petrus’ Banden. Hier liggen koninklijke bajesklanten zoals Anne Boleyn, Catherine Howard en Lady Jane Grey begraven. Sir Thomas More ligt in de crypte: vraag de cipier of je dat even mag zien.

  • De sleutelceremonie

   Als je voor de oogverblindende juwelen van de Queen mag zorgen, dan is de deur sluiten wel geen klein bier. Elke avond, om 21.30 uur, voeren de cipiers de sleutelceremonie op en dat doen ze met het nodige vertoon. Boek tijdig want het is vaak maanden vooraf uitverkocht.

  • De zes raven

   De legende zegt dat Groot-Brittannië zal vallen op de dag dat de zes raven die op het zuidelijke gazon leven, de Tower verlaten. Er is er al ’s eentje weggevlogen dus er wordt altijd een extra vogel gehouden. Ga zeker een kijkje nemen maar blijf op een afstand. Gelukkig helpt de militaire ervaring van de Ravenmeester om met deze wispelturige vogels om te gaan.


Boek flexibel ticket

Openingstijden

Dinsdag tot zaterdag van 09.30 tot 17.30 uur en zondag en maandag vanaf 10.00 uur

Bereikbaarheid

Tower Hill is het dichtstbijgelegen metrostration (Circle- en District-lijn). Bussen 15, 42, 78, 100 en RV1 stoppen in de buurt.

 

Tickets

Toegang kost £ 25 voor volwassenen, £ 11.90 voor kinderen tussen 5 en 15 jaar, kinderen jonger dan 5 mogen gratis binnen. Als je online boekt, betaal je £ 22,70 voor een volwassene en £ 10,75 voor kinderen tussen 5 en 15 jaar oud. Er zijn ook gezinskortingen.

Vermijd de drukte

Kom ’s morgens vroeg tijdens de week en ga regelrecht naar de kroonjuwelen, de drukste attractie. Vermijd vakantieperiodes en kom buiten het hoogseizoen. Met een Historic Royal Palaces-kaart mag je gratis binnen en geniet je van kortere wachttijden. Pik een avondgesprek en -event mee wanneer de Tower mooi verlicht en vredig is.


Ook interessant

Tower Bridge

Kijk uit over Londen vanaf een van de bekendste bruggen ter wereld en bezoek de torens, glazen wandelpaden en Victoriaanse machinekamers.

Tower Bridge

De City en Tower Bridge

Verleden en heden ontmoeten elkaar in dit intrigerende stukje Londen.

Tower Bridge en The City

3 dagen in Londen

Ga goed voorbereid op pad met onze dagplanning en insider tips.

3 dagen in Londen

Foto's: © Getty; © Getty; © Alamy; © Alamy; © Alamy; © Alamy; © Emilia’s Crafted Pasta; © Savage Garden; © Four Seasons; © Getty; © Getty; © Getty; © Getty; © Getty; © Alamy