Naar hoofdinhoud
Eurostar
Help
Boek

Reizen met kinderen

Alles wat je moet weten over reizen met kinderen.

Reizen met kinderen met Eurostar

Als je met (kleine) kinderen op reis gaat, komt daar heel wat bij kijken, dat begrijpen we maar al te goed. We helpen je dan ook graag zodat alles vlot verloopt.

Reizen met kinderen

Kinderen tot en met 3 jaar

Kinderen tot en met 3 jaar reizen gratis en zonder ticket in onze treinen in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland, op voorwaarde dat je ze tijdens het traject op schoot houdt.

Heb je liever een aparte zitplaats voor je kindje of reis je alleen met meerdere jonge kinderen, dan zijn er speciale kindertickets beschikbaar.

Kinderen van 4 tot en met 11 jaar oud

Kinderen van 4 tot en met 11 jaar oud reizen binnen Europa tegen een verlaagd tarief:

€ 15 in Standard

€ 20 in Comfort

€ 40 in Premium

*Tijdens de Olympische Spelen (24 juli - 14 augustus 2024) stijgen de kindertarieven naar € 25 in Standard, € 40 in Comfort en € 60 in Premium.

Voorzieningen voor kinderen in de trein

Reizen met (kleine) kinderen vraagt om speciale voorzieningen. In onze rijtuigen 7, 17 en 27 vind je een verzorgingstafel waar je debaby kunt verschonen, een wastafel en een flessenwarmer. Onmisbaar als je met je kleintje onderweg bent.

Naast de gewone toegelaten bagage mag de kinderwagen bovendien gewoon mee in de trein. Het enige wat we vragen, is dat je de kinderwagen dichtklapt voordat je aan boord gaat en deze tijdens de reis in een van de bagagerekken in de buurt van je zitplaats opbergt.

Minderjarigen

Minderjarigen in onze treinen in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland

Elk minderjarig kind (tot en met 17 jaar), al dan niet onder begeleiding, reist onder de verantwoordelijkheid van zijn/haar ouders (of voogd of begeleider aan wie de ouders de kinderen hebben toevertrouwd).

De ouder(s) of voogd moet(en) erop toezien dat het kind over alle nodige reisdocumenten beschikt die nodig zijn om de grens over te steken. Dergelijke documenten zijn vereist door de nationale overheden.

Kinderen tot en met 11 jaar mogen niet alleen reizen in onze treinen in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland.

Reizen met kinderen

Kinderen jonger dan 4 jaar

Kinderen die jonger zijn dan vier jaar reizen gratis met Eurostar, op voorwaarde dat ze tijdens het traject op de schoot van een volwassene zitten. Heb je liever een aparte zitplaats voor je kleintje, boek dan een kinderticket (meer hierover lees je verder op deze pagina).

Als je op reis gaat met meerdere kinderen jonger dan vier, moet elk kind op de schoot van een volwassene zitten. Als je alleen met meerdere kinderen jonger dan vier reist, kan één kindje perfect op schoot, voor het andere koop je een kinderticket.

Vergeet niet dat elk kind, hoe jong ook, een eigen identiteitsbewijs nodig heeft om te reizen.

Tarieven voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar

Voor kinderen van vier tot en met elf jaar zijn er speciale kindertarieven in Standard.

Een kinderticket kan alleen gekocht in combinatie met een volwassenenticket. Als je een kinderticket nodig hebt voor een kind dat zonder begeleiding van een volwassene reist, neem dan contact op met ons contact centre.

Voorzieningen voor kinderen in de trein


Bij elkaar zitten

Als er plaats is, kun je zelfs kiezen om aan een tafeltje te zitten, zodat je de kleurboeken kunt bovenhalen of samen een spelletje kunt doen.


Babyruimtes

In al onze treinen zijn er ruimtes waar je de baby kunt verschonen. Wil je in de buurt van een babyruimte zitten, log dan in en kies je zitplaatsen nadat je geboekt hebt.

Kindermaaltijden

Kindvriendelijke snacks, maaltijden en drankjes zijn beschikbaar in Eurostar Café. We verkopen geen babyvoeding in Eurostar Café, maar als je die zelf meebrengt, zullen we die graag opwarmen.

Reis je in Standard Premier naar of van Londen, dan kun je een speciale kindermaaltijd bestellen. Doe dit minstens 48 uur van tevoren via Beheer je boeking.

Kinderen met eigen bagage


Kinderen die met een kinderticket reizen, mogen de volgende bagage meenemen:

  • 1 stuk bagage (max. 85 cm lang)
  • 1 stuk handbagage

Zwanger of alleen op reis met kinderen jonger dan 4 jaar

We helpen je graag

We weten dat reizen als je zwanger bent of alleen reizen met kleine kinderen niet makkelijk is. Daarom helpen we graag waar dat kan.

Als je denkt dat je onderweg een extra paar handen kunt gebruiken, kun je van tevoren assistentie boeken voor de reis. Een medewerker helpt je graag bij het vertrek, van bij het inscannen bij de ticketpoortjes tot de controles en het instappen in de trein.

Reisassistentie boeken

We kunnen je ook helpen wanneer de trein in het station aankomt. Als je alleen hulp nodig hebt voor een onderdeel bij het vertrek, vertel het onze teams, zodat we weten wat we voor je kunnen doen.

Soms kunnen we in België en Frankrijk wel assistentie bieden aan zwangere vrouwen, maar niet aan volwassenen die alleen reizen met kinderen.

Laat ons tenminste 48 uur van tevoren weten of je onze hulp kunt gebruiken. Hier lees je hoe je vooraf reisassistentie kunt boeken.

Alleenreizende minderjarigen

Alleenreizende minderjarigen (tot en met 17 jaar) hebben aanvullende documenten nodig om te reizen. Lees aandachtig de onderstaande informatie en check bij de overheid welke documenten je nodig hebt om te reizen - zowel in het thuisland als voor het land van bestemming.

Kinderen tot en met elf jaar

Kinderen tot en met elf jaar moeten altijd worden vergezeld door een verantwoordelijke medereiziger van minstens 16 jaar oud.


Kinderen van 12 tot en met 15 jaar oud

Kinderen van 12 tot en met 15 jaar mogen in hun eentje naar sommige Eurostar-bestemmingen reizen, op voorwaarde dat het Eurostar-formulier voor alleenreizende jongeren volledig is ingevuld. Ze mogen uitsluitend reizen met een trein die vertrekt tussen 06:00 en 17:00 u. plaatselijke tijd. Het formulier moet in het station worden ondertekend door een ouder of wettelijke voogd (of door een verantwoordelijke volwassene die de toestemming heeft gekregen van een ouder of wettelijke voogd), in het bijzijn van een medewerker van Eurostar. De jongere moet dit ondertekende formulier de hele reis bij zich hebben en op vraag kunnen tonen aan onze medewerkers.

Wanneer een ouder of wettelijke voogd het kind de toestemming geeft om te reizen, stemmen zij ermee in dat de jongere reist zonder begeleiding en als een volwassen passagier zal worden behandeld tijdens de hele reis (er wordt geen toezicht gehouden op het kind door een medewerker van Eurostar). De verantwoordelijke persoon moet er ook voor zorgen dat iemand de jongere opwacht bij aankomst.

Een alleenreizend kind heeft de volgende documenten nodig:


Let op: kinderen jonger dan 16 jaar mogen niet onbegeleid reizen in onze rechtstreekse treinen vanuit en naar Nederland.

Jongeren van 16 en 17 jaar

Jongeren van 16 en 17 jaar oud mogen zonder begeleiding reizen, op voorwaarde dat ze de gebruikelijke reisdocumenten bij zich hebben en aan de wettelijke vereisten beantwoorden.

Jongeren hebben de volgende documenten nodig:

  • Eurostar-ticket
  • Paspoort

Ook interessant

Delta - illustrations - Antwerpen - station

Hoe laat moet ik in het station zijn?

Hoe lang van tevoren je op het station moet zijn, hangt af van waar je reis naartoe gaat.

Lees meer - Hoe laat moet ik in het station zijn?
Group of people with a tour guide

Groepsreizen

Reizen met een groep van tien of meer mensen is leuk, maar kan ook lastig zijn. Wij helpen je graag.

Lees meer - Groepsreizen
Paris im Winter: Ein Blick auf den Eiffelturm mit einem alten, erleuchteten Karussell davor.

Alle Europese citytrips

Bekijk onze tips voor de leukste citytrips in Europa en plan je reis met Eurostar.

Lees meer - Alle Europese citytrips