Naar hoofdinhoud
Eurostar
Help
Boek

Een rolstoelplaats boeken

Weet voordat je gaat

Al onze treinen beschikken over rolstoelplaatsen, maar hoe je boekt kan verschillen, afhankelijk van het station van vertrek en van bestemming.

Belangrijk: elektrisch aangedreven rolstoelen en scootmobielen op ontvlambare brandstof zijn niet toegelaten in onze treinen.

Tickets boeken

Onze rolstoelplaatsen bevinden zich in Standard Premier of Business Premier, maar je betaalt slechts de prijs van een Standard-ticket. Ook je begeleider reist tegen een verlaagd tarief.

Momenteel is online boeken alleen mogelijk voor onze rechtstreekse routes. Reis je verder dan Brussel, Rijsel, Amsterdam, Rotterdam, Parijs of wil je meer info over het boeken van een rolstoelplaats:

 • mail ons via dit contactformulier (selecteer ‘Reisassistentie’ en daarna ‘reizen in een rolstoel’ uit het dropdownmenu) minstens 24 uur voor vertrek
 • bel ons op het nummer +32 (0)2 400 67 76 (kies je taal, daarna optie 6)

Assistentie bij hellingbaan

Als je een rolstoelplaats hebt geboekt, raden we je aan om minstens 24 uur voor vertrek hulp bij de hellingbaan aan te vragen. Als je niet vooraf kan boeken, zullen we al het mogelijke doen om je te helpen, al kunnen we niet garanderen dat je effectief met je voorziene trein kan reizen. In dat geval kunnen we je ticket wel gratis omboeken naar een latere trein.

Assistance met bagage

Als je hulp nodig hebt bij het dragen van je bagage, boek dan je assistentie minstens 24 uur voor je reis. Onze teams in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en België zullen je helpen met het dragen van maximaal twee stuks bagage die elk maximaal 15 kg wegen. Lees meer over bagage bij Eurostar.
Let op: we kunnen je niet helpen met je bagage in onze stations in Rotterdam en Amsterdam.


Om assistentie te boeken, kun je:

 • mailen via dit contactformulier (klik op ‘Reisassistentie’)
 • bellen op het nummer +32 (0)2 400 67 76 (kies je taal, daarna optie 6) en dat ten minste 24 uur voor je reis

Klaarstaan voor vertrek

Als je assistentie geboekt hebt, vragen we minstens 60 minuten voor vertrek in het station te zijn.

Reis je vanaf London St Pancras International, ga dan naar Eurostar Assistance booth 5 of spreek een van onze medewerkers aan.

In de stations van Paris Gare du Nord, Brussel-Zuid of Lille Europe verwachten we je aan het daartoe bestemde ontmoetingspunt of helpen onze medewerkers je graag verder.

In onze stations in Nederland (Amsterdam Centraal of Rotterdam Centraal) staat het lokale assistentieteam van de NS voor je klaar.

De ticketpoortjes sluiten 30 minuten voor vertrek, al vragen we je om zeker 60 minuten voor vertrek en niet pas op het allerlaatste moment aanwezig te zijn. Na de ticketpoortjes volgt een veiligheidscheck, maar dan zonder al die beperkingen rond vloeistoffen, je kan dus gerust een kopje koffie of flesje frisdrank meenemen. Houd zeker ook je paspoort klaar voor de grenscontroles in het VK en de EU.
In al onze stations bereik je de perrons zonder trappen en is er een hellingbaan om in de trein te kunnen rijden.

In de trein

Al onze rolstoelplaatsen bevinden zich in Standard Premier of Business Premier, dus geniet je van extra ruimte en een maaltijd en drankjes geserveerd aan je zitplaats voor de prijs van een Standard-ticket. Tijdens de rit zit je in je eigen rolstoel, op een plaats met tafeltje en in de buurt van een rolstoeltoegankelijk toilet. Reis je met een begeleider, dan zit die naast je.

Bij aankomst op je bestemming

Op je bestemming word je opgewacht door ons lokale assistentieteam, zij helpen je graag van de trein. Heb je onderweg nog vragen of bedenkingen? Dan kan je die altijd bespreken met onze medewerkers aan boord. In al onze stations bereik je de perrons zonder trappen en is er een hellingbaan om uit de trein te kunnen rijden.


Meer info over Toegankelijk reizen

Voor nog meer info over toegankelijk reizen, kan je onze gids downloaden.


Hoe ons contacteren voor meer info

 • Mail ons via dit contactformulier en kies de optie ‘Toegankelijk reizen’. Als we nog meer info van jou nodig hebben, contacteren we je rechtstreeks.
 • Bel ons op het nummer +32 (0)2 400 67 76 (kies je taal, daarna optie 6)

Frequently asked questions

Momenteel kun je slechts één rolstoelplaats (met of zonder begeleider) per keer boeken. Voor meerdere rolstoelplaatsen heb je aparte boekingen nodig.


Een begeleider kan tegen een verlaagd tarief in de trein met je meereizen in Standard Premier of Business Premier.

Reis je met meerdere personen, dan hebben zij een aparte boeking nodig tegen het normale tarief. Zodra de tickets zijn geboekt, kunnen je medereizigers inloggen om een zitplaats in jouw buurt te kiezen.


 • Mail ons via het contactformulier (selecteer ‘Reisassistentie’ en daarna ‘reizen met kinderen’ in het dropdownmenu)
 • Bel ons op +32 (0)2 400 67 76 (kies je taal, daarna optie 6). We zorgen ervoor dat jullie allemaal kunnen samenzitten.

Ja. Om zeker te zijn dat je rolstoel in de liften, op de hellingbaan en op de rolstoelplaats past, mag je rolstoel:

 • niet breder zijn dan 700 mm (70 cm)
 • niet langer zijn dan 1200 mm (120 cm) (inclusief voetenplank)
 • niet zwaarder zijn dan 300 kg (inclusief het gewicht van de reiziger)

Al onze rolstoelplaatsen bevinden zich in Standard Premier of Business Premier, maar je betaalt slechts de prijs van een Standard-ticket. Ook je begeleider reist tegen een verlaagd tarief.


Zit ik tijdens de reis in mijn eigen rolstoel of op een gewone zitplaats?

Als je een rolstoelplaats geboekt hebt, reis je aan boord van de trein in je eigen rolstoel.


Als je liever op een gewone zitplaats zit, is het noodzakelijk dat je zonder hulp 200 meter kan lopen en alleen kan in- en uitstappen via de trap. In dit geval hoef je enkel een ticket te boeken in een reisklasse naar keuze en je rolstoel opgevouwen in het bagagerek te plaatsen. Als je opgevouwen rolstoel niet in het bagagerek past, spreek dan de treinmanager aan, die helpt je graag een geschikte plaats te vinden.

Is er een rolstoeltoegankelijk toilet in de buurt van mijn zitplaats?

Ja, al onze rolstoelplaatsen bevinden zich in de buurt van een rolstoeltoegankelijk toilet.

Absoluut. Al onze rolstoelplaatsen bevinden zich in Standard Premier en Business Premier, dus krijg je onderweg een maaltijd en iets te drinken.

Breng je liever zelf iets te eten mee? Dat kan uiteraard ook. De enige beperking die we hebben gaat over alcohol, check dus zeker onze voorschriften voor alcohol.


Scootmobielen met een batterij mogen gratis mee in de trein, op voorwaarde dat ze zijn uitgerust met een anti-kantelsysteem en:

 • niet breder zijn dan 70 cm (700 mm)
 • niet langer zijn dan 120 cm (1200 mm)
 • maximaal 300 kg wegen (inclusief het gewicht van de reiziger)

Zo zijn we zeker dat de scootmobiel in onze liften, op de hellingbaan en op onze rolstoelplaatsen past. Houd er rekening mee dat het tijdens de reis niet mogelijk is om je scootmobiel op te laden, niet in de stations noch aan boord van de trein. Zorg ervoor dat je elektrische mobiliteitshulpmiddel voldoende opgeladen is voor de hele reis voordat je vertrekt.

Als je een rolstoelplaats boekt, vragen we je om je hele reis in je scootmobiel te blijven zitten.

Als je liever op een gewone zitplaats zit, is het noodzakelijk dat je zonder hulp 200 meter kunt lopen en alleen in- en uitstappen via de trap. In dit geval hoef je enkel een ticket te boeken in een reisklasse naar keuze en je scootmobiel opgevouwen in het bagagerek te plaatsen. Als je opgevouwen scootmobiel niet in het bagagerek past, spreek dan de treinmanager aan, die helpt je graag een geschikte plaats te vinden.


Belangrijk: Scootmobielen aangedreven met ontvlambare brandstof zijn niet toegelaten in onze treinen.

Je ticket boeken

Onze rolstoelplaatsen bevinden zich in Premium, maar je betaalt slechts voor een ticket in Standard. Je kunt ook een begeleider meenemen tegen een lager tarief.

Je kunt tegen dit tarief boeken op onze website door 'Rolstoelgebruiker' te selecteren onder '1 volwassene' in het boekingstabblad.

Als je tegen rolstoeltarief wilt boeken via de telefoon, of als je hulp nodig hebt in het station en/of tijdens het instappen, kun je contact opnemen met onze klantenservice op de volgende nummers:

 • Vanuit België: +32 (0) 2 400 6776
 • Vanuit Nederland: +31 (0) 20 5323232
 • Vanuit het VK: + 44 (0) 3432 186 186
 • Vanuit Frankrijk: +33 (0) 170706088
 • Vanuit Duitsland: +49 (0) 30 700 70000

Voorwaarden rolstoelen en scootmobielen

Reizigers in een rolstoel

Om zeker te zijn dat je rolstoel in de liften, op de hellingbaan en op de rolstoelplaats past, mag je rolstoel:

 • niet breder zijn dan 700 mm (70 cm)
 • niet langer zijn dan 1200 mm (120 cm) (inclusief voetenplank)
 • niet zwaarder zijn dan 300 kg (inclusief het gewicht van de reiziger)


Reizigers in een elektrische rolstoel of scootmobiel

 • niet breder zijn dan 700 mm (70 cm)
 • niet langer zijn dan 1200 mm (120 cm)
 • maximaal 300 kg wegen (gewicht van de reiziger inbegrepen)
 • uitgerust zijn met een systeem om kantelen te voorkomen
 • geen brandbare brandstoffen gebruiken
 • niet worden opgeladen in onze treinen of station

Bekijk ook

Man using wheelchair with bag in city

Tarieven voor rolstoelgebruikers

Bekijk onze speciale tarieven en plaatsen voor rolstoelgebruikers.


Lees meer - Tarieven voor rolstoelgebruikers
Premium Travel Youth

Reizen in Premium

Geniet van reizen met extra flexibiliteit. Boek tickets kosteloos om wanneer je maar wilt, of annuleer je trip tot een uur voor het vertrek.

Meer weten - Reizen in Premium
wheelchair family

Tarieven voor begeleiders

Reis je samen met een rolstoelgebruiker, dan reis je tegen ons speciale begeleiderstarief.

Lees meer - Tarieven voor begeleiders