Wat is de Kanaaltunnel?
De Kanaaltunnel is een spoorwegtunnel onder het Kanaal die Frankrijk en Engeland met elkaar verbindt. De Kanaaltunnel is eigendom van Getlink, het vroegere Eurotunnel. Zij hebben ook het bedrijf Le Shuttle, een spoorwegverbinding tussen Calais en Folkestone, en die vrachtwagens, personenauto's en andere voertuigen door de Tunnel vervoert.
Getlink en Eurostar zijn twee verschillende bedrijven. Eurostar is Getlinks grootste klant. Eurostar is de hogesnelheidstrein die Londen met verschillende steden verbindt: Brussel, Rotterdam, Amsterdam, Rijsel, Calais, Parijs, Lyon, Avignon, Marseille...
De Kanaaltunnel bestaat eigenlijk uit drie tunnels: twee spoortunnels voor vracht- en passagierstreinen en een servicetunnel.
Hoe lang is de kanaaltunnel?
De Kanaaltunnel is 50,45 km lang of 31,5 miles. Dat is hetzelfde als 159 Eiffeltorens, op elkaar gestapeld.
37,9 km van de Kanaaltunnel ligt onder het Engelse Kanaal, waardoor het de langste onderzeese tunnel ter wereld is.
Wanneer werd de Kanaaltunnel geopend?
Het idee van een tunnel onder het Kanaal werd voor het eerst in 1802 voorgesteld, maar het bouwen is pas gestart in 1988. De werken werden in 1993 afgerond en de Eurostar-diensten zijn in november 1994 opgestart.
Waar is de Kanaaltunnel?
De Kanaaltunnel loopt tussen Calais in Noord-Frankrijk en Folkestone in het zuiden van het Engelse Kent. Vracht- en personenwagens voor Le Shuttle vertrekken in Calais en komen aan in Folkestone. Folkestone is ongeveer anderhalf uur rijden van Londen.
Eurostar-treinen, die alleen passagiers vervoeren, rijden tussen het station St Pancras International in Londen en rijden naar Brussel, Rotterdam, Amsterdam, Parijs en de andere bestemmingen van Eurostar.
Hoe diep is de Kanaaltunnel?
Op zijn diepste ligt de Tunnel 75 meter onder de zeespiegel. Dat is hetzelfde als 107 stokbroden die op elkaar staan.
Hoe is de Kanaaltunnel gebouwd?
De Kanaaltunnel bestaat uit drie afzonderlijke tunnels die parallel lopen met elkaar. Een treintunnel loopt naar het zuiden (van Engeland naar Frankrijk), een andere treintunnel naar het noorden (van Frankrijk naar Engeland) en er is een servicetunnel. Alle drie de tunnels werden geboord in de zeebodem, en verbinden Coquelles in Pas-de-Calais met Folkestone in Kent.
Het idee om Frankrijk en Engeland met elkaar verbinden door een tunnel is best al oud. Al begin van de 19de eeuw was Napoleon Bonaparte een van de grote voorstanders.
De eerste proeftunnel werd gestart in 1880 in Abbot's Cliff, bij Folkestone. De meeste arbeiders gebruikten handgereedschap, maar er was ook een voor die tijd ultramoderne boormachine. Het werk werd stopgezet en pas weer opgepikt in 1988.