Skip to main content

DE KANAALTUNNEL

Samen komen we veel verder.

Wat is de Kanaaltunnel?

De kanaaltunnel is een spoorwegtunnel onder het kanaal die tussen Frankrijk en het Verenigd Koningkrijg gaat. De Kanaaltunnel wordt gebruikt door het bedrijf Eurotunnel, zij hebben ook het bedrijf Le Shuttle een spoorweg dienst tussen Calais en Folkestone, die passagiers,  auto's en andere voertuigen door de tunnel vervoert.

Eurotunnel en Eurostar zijn twee verschillend firma's. Eurostar is Eurotunnel's grootste klant. Eurostar is een hogesnelheidstreindienst die Londen met verschillende steden verbindt zoals, Parijs, Brussel, Lille, Lyon, Avignon en Marseille.

De Kanaaltunnel bestaat eigenlijk uit drie tunnels: twee spoor tunnels, gebruikt voor vracht- en passagierstreinen en een servicetunnel.

Hoe lang is de kanaaltunnel?

De Kanaaltunnel is 50,45 km lang of 31,5 miles. Dat is het zelfde als 169 Eiffeltoren op elkaar gestapeld.

37,9 km van de Kanaaltunnel ligt onder het Engelse kanaal, waardoor het de langste onderzeese tunnel ter wereld is.

Welk jaar is de Kanaaltunnel geopend?

Het idee van een tunnel onder het Kanaal werd voor het eerst in 1802 voorgesteld, maar bouwwerk is pas in 1988 gestart. Het werd in 1993 afgerond en de Eurostar-diensten zijn in november 1994 gestart.

Waar is de Kanaaltunnel?

De Chunnel loopt tussen Calais in Noord-Frankrijk en Folkestone in het zuiden van Kent. Voertuigverkeer voor Le Shuttle komt door in Calais en komt uit Folkestone. Calais is ongeveer drie uur rijden van Parijs en Folkestone is ongeveer anderhalf uur rijden van Londen.

Eurostar-treinen, die alleen passagiers vervoeren, vertrekken vanaf het station St Pancras International in Londen. Sommige diensten nemen ook passagiers in Ebbsfleet en Ashford in Kent aan en gaan rechtstreeks naar het centrum van Parijs, Brussel en de andere Eurostar-bestemmingen in Europa.

Hoe diep is de Kanaaltunnel?

Op zijn diepste is de tunnel 75 meter onder de zeespiegel. Dat is hetzelfde als 107 stokbroden die op elkaar staan.

Hoe is de Kanaaltunnel gebouwd?

De Chunnel is gemaakt van drie afzonderlijke tunnels die parallel lopen met elkaar. Eén trein tunnel loopt naar het zuiden (Verenigd Koninkrijk naar Frankrijk), één trein tunnel in het noorden (Frankrijk naar Groot-Brittannië) en één servicetunnel. Alle drie tunnels werden geboord onder het zeebodem, en koppelen Coquelles in Pas-de-Calais naar Folkestone in Kent.

5 gekke manieren om het kanaal over te steken

 • Crossing the Channel - swimming

  1. Zwemmen

  Op 25 augustus 1875, was Matthew Webb de eerste die het Kanaal overzwom, van Engeland naar Frankrijk.

  Hij probeerde eerst de kruising op 12 augustus 1875, maar moest opgeven wegens sterke wind en ruwe zeeën.

  12 dagen later probeerde hij het een tweede keer.

  Begeleid door drie boten en bedekt in bruinvis olie bereikte hij Calais in 21 uur en 45 minuten,  zelfs met kwallensteken.

 • Crossing the Channel - wingsuit

  2. Door een pak te dragen met vleugels

  Op 31 juli 2003 sprong Felix Baumgartner uit een vliegtuig van 9100 meter hoogte boven Dover, door een pak te dragen met vleugels gemaakt van koolstof. Hij vloog 35,5 km (22 mijl) met een topsnelheid van 350 km/u.

  Zes minuten later landde hij in Frankrijk en werd hij de eerste man om het kanaal in een vleugelpak te passeren.

  Hij vertelde de journalisten kort na het landen "Tijdens de laatste 2000 meter kon ik de andere kant al zien en ik wist dat ik het zou halen".

 • Crossing the Channel - bathtub

  3. Met badkuip

  Op 17 mei 2007 werd de komediant Tim Fitz Higham de eerste man die over het Kanaal roeide in een badkuip.

  Hij probeerde deze ongelooflijke uitdaging voor het eerst in 2004 maar was gedwongen om te stoppen toen hij in een storm werd gevangen met een kracht 6 wind.
  Voordat hij het ging proberen moest Tim eerst leren roeien en trainen met het Olympische roeienploeg van Groot-Brittannië.

  Tim heeft de nachtelijke reis in negen uur en zes minuten voltooid. Bij zijn aankomst vertelde hij journalisten: "Je kan niet netalsof doen dat je roeit, je kan het of je kan het niet. Het is vermoeiend. Omdat je zoveel energie gebruikt en elk deel van je lichaam, je hart en longen moeten overwerken."

 • Crossing the Channel - jetski

  4. Met waterski's

  Op 12 maart 2010 heeft The One Show presentator Christine Bleakley het Engelse Kanaal overgestoken met waterski's en de afstand van 34 km (21 mijl) in slechts 100 minuten voltooid.

  Ondanks het feit dat ze bang was van water en toegegeven had dat ze geen sterke zwemmer was, werd ze de eerste persoon om te skiën over de werelds drukste rijstrook.

  Ze heeft duizenden ponden voor Sport Relief in het proces opgeheven en zei na afloop van de uitdaging dat "ik kan niet geloven dat ik het echt heb gedaan. Het was echt moeilijk."

 • Crossing the Channel - balloon

  5. Met ballon

  28 mei 2010, Jonathan Trappe bengelde onder 54 speciale, industriele heliumballonnen en vloog zo het Kanaal over.
  Jonathan begon zijn ongelofelijke reis vanuit een veld, in de buurt van Ashford, en werd de eerste clusterballonist om het Engelse Kanaal te oversteken.

  De 36-jarige avonturier hieg vier uur in de lucht voordat hij in een frans koolgebied viel, hij wist de dood net te vermijden door niet een elektriciteitskabel te raken.

  Na de landing zei hij zei: " De vlucht was uitstekend, maar het was een hel van een landing. Ik ben enorm trots. Het is een geweldig ding om te doen. "

Wie kan door de Kanaaltunnel reizen?

Voetpassagiers kunnen met Eurostar reizen, tussen onze Britse stations (Londen St Pancras International, Ebbsfleet International in het noorden van Kent, of Ashford International in het zuiden van Kent) en onze stations op het continent. Mensen die met hun eigen auto of op een bus willen reizen, kunnen gebruik maken van de Eurotunnel Le Shuttle tussen Folkestone en Calais. Voordat u met Eurostar of Eurotunnel reist, moet u door veiligheids-, grens- en ticketcontroles gaan voordat u door de tunnel loopt.

Hoeveel kosten het om de Kanaaltunnel te bouwen?

Het duurde net onder zes jaar en 13.000 werknemers om de Kanaaltunnel te bouwen. De totale kosten kwamen op een ooglopend £ 4,65 miljard uit, dat zou gelijk zijn aan £ 12 miljard in het geld van vandaag.

Waarom reizen met Eurostar in plaats van rijden?

 • Vermijd de stress van het rijden, met directe hogesnelheidsreizen naar de beste bestemmingen, van het stadscentrum naar het stadscentrum.
 • Grote waarde tarieven zonder extra kosten zoals brandstof, weg tol en parkeren.
 • Eenvoudige verbindingen met andere spoorwegdiensten in Europa, zodat u verder kunt gaan dan onze directe bestemmingen op een enkele boeking.
 • Reizen in stijl op onze comfortabele treinen, inclusief onze nieuwe, state-of-the-art treinen met aan boord entertainment en wi-fi.

Hoe snel gaat de Eurostar?

De Eurostar reist door de Kanaaltunnel met een snelheid van 160 kilometer per uur (100 mph), hoewel wanneer de trein buiten de tunnel is, bereikt het een snelheid van 300 kilometer per uur (186 mph).