Londen lijkt gemaakt van baksteen, beton en glas, maar het is tegelijk een verrassend groene stad. Wist je dat meer dan de helft van de Britse hoofdstad uit parken bestaat? Van het chique Mayfair tot het hippe Hackney ontsnappen alle inwoners aan de stedelijke drukte zodra de eerste zonnestralen verschijnen. In het park in de buurt, koud drankje en frisbee in de hand, genieten ze van het zonnetje.

Maar de parken in Londen bieden meer dan picknicks op perfect gemaaide gazons. De beste plekjes hebben nog wat extra’s in petto zoals zwemvijvers, zandstranden en herten. Van Hyde Park tot Holland Park, We zetten hier de meest iconische parken van de stad op een rij.

Van pelikanen tot panorama’s: de beste Londense parken

 • Hyde Park

  W2 2UH

  Vroeger ging de beruchte Henry VIII hier jagen. Tegenwoordig is dit uitgestrekte park de favoriete plek van sportliefhebbers en Londenaren die gewoon willen relaxen. Er heerst een beschaafde sfeer dankzij de ruiterpaden, de herdenkingsfontein voor prinses Diana en de populaire openluchtconcerten. Het Serpentine-meer is ideaal om in de open lucht te zwemmen: de locals wagen zich zelfs in de winter aan een plons in het water.

 • Regent’s Park

  NW1 4NR

  Dit mooi aangelegde park uit het Regency-tijdperk ligt dicht bij Camden Town en is geliefd bij gezinnen. Ga peddelen op het meer terwijl je geniet van het uitzicht en trakteer jezelf daarna op thee en cake in het Boathouse Café. Pik een liveoptreden mee in het Open Air Theatre en maak kennis met de meer dan 750 dieren in London Zoo.

 • Crystal Palace Park

  42 Thicket Rd, SE19 2GA

  Dino’s zijn niet helemaal uitgestorven in Londen. Breng een bezoekje aan dit Victoriaanse park en dwaal tussen dertig levensechte prehistorische dieren, die bij de inrichting van het park in 1854 werden neergezet. Tegenwoordig is het park favoriet bij modernere Zuid-Londenaren. Verdwaal in de verbazingwekkende heggendoolhof, speel een potje strandvolley of laat je beste kunstjes zien in het skatepark.

 • Kew Gardens

  Richmond TW9 3AE

  Deze beroemde tuinen behoren tot de grootste botanische schatkamers ter wereld en zijn de thuisbasis van meer dan 30.000 plantensoorten uit alle uithoeken van de aarde. Stap in een tropisch paradijs in het onlangs heropende Temperate House, 's werelds grootste Victoriaanse kas. Of beleef de tuinen vanuit het oogpunt van een vogel op de Treetop Walkway, zo’n duizelingwekkende 18 meter boven de grond. Let op: voor Kew Gardens moet je entree betalen.

 • St James’ Park

  SW1A 2BJ

  Er zijn maar weinig bezoekers die naar Londen komen om vogels te spotten, behalve dan in dit koninklijke park. De beroemdste inwoners zijn de pelikanen, afstammelingen van de vogels die de Russische ambassadeur in 1664 schonk aan koning Charles II. Bekijk ze bij het meer, en proef daarna op weg naar Buckingham Palace van de dramatische grandeur van de hoofdstad.

 • Greenwich Park

  SE10 8QY

  Zet je klok gelijk terwijl je op de nulmeridiaan van het Royal Observatory van Christopher Wren staat. Dit beroemde, prachtige park werd ontworpen door een zekere Monsieur Le Nôtre, die eerder als landschapsarchitect in Versailles naam had gemaakt. Dit park biedt bezoekers trouwens veel meer dan ansichtkaartwaardige panorama’s. Je kunt ook in de kruidentuin wandelen of een bezoek brengen aan de grazende inwoners van het oudste hertenpark in Londen.

 • Kensington Gardens

  W2 2UH

  De Kensington Gardens waren ooit onderdeel van Hyde Park en behoren tot de acht Royal Gardens in Londen. Bewonder Kensington Palace, de residentie van Prins William en Kate Middleton, en ravot erop los in de speeltuin met piratenschip ter herdenking van Diana, prinses van Wales.

 • Lincoln Inn's Fields

  Holborn, WC2A 3LJ

  Hoewel deze tuin vlak bij het drukke Holborn en de indrukwekkende zuilen van het British Museum ligt, schuilt achter het muurtje een oase van rust en groen. Enkele stappen wandelen en het is tijd voor een welverdiend ontbijt. In de Fields Bar and Kitchen, een café met Scandinavische allures vlak bij de tennispleinen, kun je terecht voor een full English breakfast of verloren brood met spek en ahornsiroop.

 • HOLLAND PARK

  Ilchester Place, W8 6LU

  Dit is het lommerrijke hart van de chicste wijk van Londen (zowel Richard Branson als de Beckhams hebben hier optrekjes gekocht). Het is altijd al een plek voor blauw bloed geweest, met Cope Castle en het huis van Lady Rich (ja, echt). Maar de indrukwekkende Adventure Playground, een speeltuin met schommels, een klimmuur, een zipline en nog meer adrenalinekicks, is voor iedereen toegankelijk. Wie op zoek is naar rust, kan mediteren in de adembenemende Kyoto Garden.


Boek flexibel ticket

Foto's: © The Royal Parks Grey Wolf Studios; © The Royal Parks Grey Wolf Studios; © Getty; © Alamy; © Alamy; © Kew Gardens; © Getty; © Getty; © Kensington Gardens; © SAM A HARRIS; © Getty