Deze periode van het jaar gaat niet alleen over hartelijk eten en elandentruien. Er is nog iets anders waar de Britten volop naar uitkijken wanneer de temperatuur een duik neemt: de koopjes op tweede kerstdag. Je vindt in de UK het hele jaar door wel goede deals maar met de afprijzingen na kerst kan je de grootste en beste koopjes op de kop tikken. Alle winkels verkopen het aanbod van het nieuwe seizoen aan knalprijzen.

Officieel heet dit ‘Boxing Day sales’. Boxing Day is de benaming voor tweede kerstdag en de eerste dag van de koopjes in deze periode, ook al is er geen vaste begindatum. Sommige winkels geven al in het midden van december korting op hun voorraad. Anderen geven eerst kortingen online, en pas daarna in de ‘echte’ winkels. De kortingen beginnen rond de 30-50% en tegen het einde van de koopjesperiode midden tot eind januari krijg je vaak zelfs 75%. De slimste shoppers weten dat een goede voorbereiding het halve werk is als je tijdloze koopjes wilt scoren in plaats van plotse ingevingen die daarna liefdeloos naar de bodem van een kast worden verwezen.

  • Ga op jacht

   Vooraleer de koopjes starten, leggen de meeste grote winkels hun koopjesitems vooraan in de winkel. Probeer nu al op verkenningstocht te gaan en stel je verlanglijstje op. Wanneer het startschot voor de koopjes is gegeven, zal je veel sneller en efficiënter te werk kunnen gaan. Lukt dat niet? Wanhoop niet: het is ook de moeite waard om online prijzen te vergelijken.

   Als je dan toch bezig bent, schrijf dan ook ineens de openingstijden op: die veranderen soms tijdens de koopjes. In het Verenigd Koninkrijk zijn de meeste winkels 7 dagen per week open, maar op zaterdag en zondag minder lang. Bovendien verschillen de openingsuren van winkel tot winkel. Check ook of er getrouwheidsacties zijn. Het luxewarenhuis Harvey Nichols biedt gebruikers van zijn getrouwheidsapp Rewards previews tot de koopjes en andere promoties.

  • Maak goede investeringen

   Dit is het perfecte moment om dure luxe-items en tijdloze klassiekers in te slaan. Dan hebben we het niet over de controversiële doorkijkjeans van Topshop (die nochtans helemaal uitverkocht is). Ben je op zoek naar mode?

   Ga dan de Britse toer op en probeer de populaire zachte kasjmieren truien met slogan van Bella Freud, luxe of formelere kleding. Het maakt eigenlijk niet uit of je op zoek bent naar kleren, voeding of tech. Dit is de uitgelezen kans om spullen van topkwaliteit te kopen die anders niet binnen je budget vallen.

  • Plan je shoppingtrip

   Het is onmogelijk een etiket te plakken op de Londense stijl en hetzelfde geldt voor de eclectische winkels in de stad. Denk na over wat je zoekt en plan je dagen in om het te zoeken. Weet je niet goed waar te beginnen?

   Probeer dan de West End, daar vind je een beetje van alles: luxewinkels in Bond Street, het fashionista-adresje Dover Street Market(18-22 Haymarket), de vaste afspraken in Oxford Street - hier vind je de flagshipstore van Topshop naast gevestigde Britse namen zoals Marks & Spencer’s en Whistles (12-14 St Christopher’s Place), en Tottenham Court Road voor elektronicazaken en grote warenhuizen. Als je de drukte even gehad hebt, wandel dan een paar minuutjes noordwaarts. De Marylebone High Street is minder druk en je vindt er winkels zoals de designerwinkel Matches Fashion en Brits keramiek van Emma Bridgewater.

  • Waar voor je geld

   Als je voeten pijn doen en het vier-seizoenen-op-een-dag klimaat teveel wordt, dan zijn de prachtige warenhuizen in de hoofdstad jouw droombestemming. Warenhuizen zoals Liberty (Regent Street, Carnaby, W1B), Selfridges (400 Oxford Street, W1A), Harrods (87-135 Brompton Road, SW1) en Harvey Nichols (109-125 Knightsbridge, SW1) zullen je het leven een pak gemakkelijker maken.

   Je vindt er alles in één plek en de kortingen zijn royaal: de nieuwste beauty en mode (de grafische ontwerpen van de in Londen gevestigde Rejina Pyo staan op ons verlanglijstje), geschenken, interieurspullen ... Je kan je aankopen daarna ook bewonderen in het café in het warenhuis zelf.Over Harrods gesproken: verzamel je heldenmoed en ga samen met de hordes op kerstdag voor de deur kamperen, in de hoop om als eerste de legendarische superkoopjes te bemachtigen. Wie de ijzige temperaturen het hoofd biedt, wordt niet alleen met de beste deals beloond. Je wordt ook getrakteerd op entertainment en chique hapjes die door butlers worden opgediend. Een geweldig verhaal dat je tot de volgende kerst kan vertellen. 

  • Koopjes zijn niet enkel voor kerst

   Als je tijdens het jaar van kortingen wil genieten, bezoek dan ook de stockverkopen en outletwinkels. Hackney Walk is een luxe outletdistrict (Morning Lane, E9) in hip East London en herbergt een schat aan grote Britse namen, zoals Anya Hindmarch, Matches Fashion, Joseph en Burberry.

   Je kan er een klassieke trench (die normaal meer dan £ 1000 kost) voor zo‘n £ 200 pond scoren. Het loont ook de moeite om in te schrijven op de nieuwsbrief van de pop-upwinkels van THE BOX in Shoreditch (4-6 Ram Place, E9). Tijdens recente stockverkopen vond je er bijvoorbeeld House of Hackney en Isabel Marant. Wie weet heb je wel geluk als je in de stad bent.

1, 2, 3 ...!

Je research is klaar, je lijstje is volledig. Wanneer ga je dan best op stap? Professionals gaan meestal op de eerste en de laatste dag. Bij de start vind je de mooiste stukken en op het einde de beste koopjes. Als je blaakt van zelfvertrouwen, is dit ook het moment om af te pingelen want de winkels willen graag van hun laatste stukken af. Ga onmiddellijk wanneer de deuren openen, liefst tijdens de week wanneer het rustiger is. Blijf wel bij de pinken en kijk uit voor gebreken: veel koopjes kan je enkel ruilen en worden niet terugbetaald. Dat zou zonde van het geld zijn.