KERSTKOOPJES IN LONDEN

Deze periode van het jaar gaat niet alleen over hartelijk eten en elandentruien. Er is nog iets anders waar de Britten volop naar uitkijken wanneer de temperatuur een duik neemt: de koopjes op tweede kerstdag. Je vindt in de UK het hele jaar door wel goede deals maar met de afprijzingen na kerst kan je de grootste en beste koopjes op de kop tikken. Alle winkels verkopen het aanbod van het nieuwe seizoen aan knalprijzen.

Officieel heet dit ‘Boxing Day sales’. Boxing Day is de benaming voor tweede kerstdag en de eerste dag van de koopjes in deze periode, ook al is er geen vaste begindatum. Sommige winkels geven al in het midden van december korting op hun voorraad. Anderen geven eerst kortingen online, en pas daarna in de ‘echte’ winkels. De kortingen beginnen rond de 30-50% en tegen het einde van de koopjesperiode midden tot eind januari krijg je vaak zelfs 75%. De slimste shoppers weten dat een goede voorbereiding het halve werk is als je tijdloze koopjes wilt scoren in plaats van plotse ingevingen die daarna liefdeloos naar de bodem van een kast worden verwezen.

  • Ga op jacht

   Vooraleer de koopjes starten, leggen de meeste grote winkels hun koopjesitems vooraan in de winkel. Probeer nu al op verkenningstocht te gaan en stel je verlanglijstje op. Wanneer het startschot voor de koopjes is gegeven, zal je veel sneller en efficiënter te werk kunnen gaan. Lukt dat niet? Wanhoop niet: het is ook de moeite waard om online prijzen te vergelijken.

  • Maak goede investeringen

   Dit is het perfecte moment om dure luxe-items en tijdloze klassiekers in te slaan. Dan hebben we het niet over de controversiële doorkijkjeans van Topshop (die nochtans helemaal uitverkocht is). Ben je op zoek naar mode?

  • Plan je shoppingtrip

   Het is onmogelijk een etiket te plakken op de Londense stijl en hetzelfde geldt voor de eclectische winkels in de stad. Denk na over wat je zoekt en plan je dagen in om het te zoeken. Weet je niet goed waar te beginnen?

  • Waar voor je geld

   Als je voeten pijn doen en het vier-seizoenen-op-een-dag klimaat teveel wordt, dan zijn de prachtige warenhuizen in de hoofdstad jouw droombestemming. Warenhuizen zoals Liberty (Regent Street, Carnaby, W1B), Selfridges (400 Oxford Street, W1A), Harrods (87-135 Brompton Road, SW1) en Harvey Nichols (109-125 Knightsbridge, SW1) zullen je het leven een pak gemakkelijker maken.

  • Koopjes zijn niet enkel voor kerst

   Als je tijdens het jaar van kortingen wil genieten, bezoek dan ook de stockverkopen en outletwinkels. Hackney Walk is een luxe outletdistrict (Morning Lane, E9) in hip East London en herbergt een schat aan grote Britse namen, zoals Anya Hindmarch, Matches Fashion, Joseph en Burberry.

1, 2, 3 ...!

Je research is klaar, je lijstje is volledig. Wanneer ga je dan best op stap? Professionals gaan meestal op de eerste en de laatste dag. Bij de start vind je de mooiste stukken en op het einde de beste koopjes. Als je blaakt van zelfvertrouwen, is dit ook het moment om af te pingelen want de winkels willen graag van hun laatste stukken af. Ga onmiddellijk wanneer de deuren openen, liefst tijdens de week wanneer het rustiger is. Blijf wel bij de pinken en kijk uit voor gebreken: veel koopjes kan je enkel ruilen en worden niet terugbetaald. Dat zou zonde van het geld zijn.