Error

Staking in Frankrijk  Meer info

De pub is het middelpunt van veel Londense wijken en je vindt er meer dan een lekker biertje. Uiteraard is de buurtpub de ontmoetingsplaats om na het werk af te spreken bij een professioneel getapte pint. Maar de beste adressen hebben ook een indrukwekkend menu met comfortfood waar je het warm van krijgt. Van nostalgische mushy peas (een puree van erwten) tot ingelegde eieren: goede pubs houden de Britse klassiekers levend en wel.

Bij een traditionele kroeg (vaak te herkennen aan het tapijt met een wervelend patroon en de zakjes chips opgehangen achter de bar) hoef je niet aan te kloppen voor negroni of iets anders hips. Daarvoor moet je naar een van de vele 'gastropubs', waar overvloedig eten wordt bereid door creatieve chefs. The Eagle, in Clerkenwell, begon deze trend en je vindt er nog steeds de beste steak sandwich van de stad. Maar je vindt in alle uithoeken van Londen tal van overheerlijke opties. Hier zijn onze vijf favorieten.

 

Vijf pubklassiekers en waar je ze kan eten

  • Sunday Roast

   Vergeet overgaar lamsvlees en sterke muntsaus. De klassieke lunch op zondag, het stokpaardje van jonge inventieve chefs, beleeft een terechte renaissance. Beef & Brew brengt een mooie versie met medium gebakken rundvlees, geschroeide kool en wortels met steranijs, voor een luttele £ 18. En de Yorkshirepudding is buitenzinnig groot en ongemeen zacht – altijd het teken dat je goed zit.

  • Scotch Egg

   Het Londense warenhuis Fortnum & Mason beweert dat het dit picknicklekkers al in 1738 heeft uitgevonden. Hoe het ook zij: dit gekookte ei, ingepakt in worst en met een korstje van broodkruim dat mooi goudgeel wordt gebakken, is de koning onder de snacks in een Engelse pub. Te drinken met een fris glas cider of twee. De versie van de Opera Tavern wordt gemaakt met morcilla-bloedworst voor een extra kick.

  • Pie

   Kijk niet verbaasd op als je hartige taart gewoon een stoofpotje met een loszittend deksel van deeg is: soms doen pubs dit om te zorgen dat er onderaan geen doorweekte bodem zit. De taart met kip en prei van Camberwell Arms is allesbehalve bescheiden en verdient een trip ten zuiden van de rivier. Verwacht vederlicht, luchtig deeg, romige puree en groenten vers uit de tuin. Maar opgelet: de taart wordt alleen tijdens de bekroonde weekendlunches van de pub geserveerd.

  • Bangers and mash

   Worstjes en puree zijn al heel lang het lievelingseten van de Londense arbeidersklasse. Trek naar East End voor een schotel hartige heerlijkheden: de Birdcage op Columbia Road Market is een gerenoveerde Victoriaanse pub die je herkent aan zijn gevel met groene tegels. De ‘banger’ is een gegarandeerd succes: worstjes van everzwijn en appel worden geserveerd met smeuïge puree en lekker veel jus.

  • Ploughman's Lunch

   Brood, kaas, uien en chutney: dat was vroeger de meeneemlunch voor wie op het land ging werken. Vandaag mag het allemaal wat uitgebreider met bijvoorbeeld hartige taarten en terrines, maar het wordt steeds moeilijker een echte “ploughman’s lunch” op de kop te tikken. Gelukkig houdt The Clarence, de lokale pub van de premier, de traditie levend met een schotel sterke Sussex Charmer-kaas, schijfjes appel, mosterd en een worstenbroodje.

Do's en don'ts

 

Rondjes

Bij kleinere groepen betaalt ieder om beurt (een rondje). Een geeuw veinzen en vertrekken net als jij aan de beurt bent, is not done.

Bestellen

De mensen bij de bar zien er misschien best ontspannen uit maar weet dat er een onzichtbaar maar verraderlijk complex spel van wachtenden aan de gang is. Wacht je beurt af en probeer nooit de dingen sneller te laten gaan door met een briefje van 10 pond naar de barman te zwaaien.

Help een handje

Je hoeft niet zelf af te ruimen maar als je je lege glazen naar de bar brengt als het druk is, krijg je wel een gemeende dankjewel (en soms een royaal geschonken volgend glas) van het personeel.

 

Drie gastropubs om te proberen

 • The Royal Oak

  74-76 York Street, W1H 1QN

  Een traditionele pub is niet het eerste waar je aan denkt voor een uitgesproken hedendaagse, professioneel bereide brunch. Maar wel bij The Royal Oak: daar kan je op zaterdag terecht voor vers gevangen krab op een Engelse muffin met gepocheerde eitjes en een smeuïge hollandaisesaus. Of deel een schotel merguez met luchtige feta in deeg, Scotch Eggs en een paar opkikkerende Bloody Mary’s. Want het is en blijft een plek waar gedronken wordt natuurlijk

 • The Duke of Richmond

  316 Queensbridge Road, E8 3NH

  Wat beter dan de nieuwe pub van chef Tom Oldroyd voor je volgende zondagse lunch? Begin met een pasteitje met paddenstoelen en een reductie van zomertruffel. Het zondagse braadstuk krijgt hier zijn eigen twist: bestel een zachte korhoen, op smaak gebracht met knoflookjus, gevolgd door een tongstrelend dessert met mirabellen op een bedje van luchtige meringue.

 • Evelyn’s Table in de Blue Posts

  The Blue Posts, Cellar, 28 Rupert Street, W1D 6DJ

  Deze pas gerenoveerde pub in Soho ziet er prachtig uit met zijn aluminium bar, lederen stoelen en superieure snacks. En in wat vroeger de oude bierkelder was, is er nu een piepklein restaurant. Een marmeren tafel met elf stoelen kijkt uit op de keuken. Deel er een mooie salade met crunchy rode biet, kibbel over wie het laatste restje bucatini krijgt en houd nog wat plaats over voor de citroentaart en een schep kersensorbet.


Boek flexibel ticket


Ook interessant

Uit eten in Londen

Geen idee waar je in Londen lekker en betaalbaar kunt eten? Ga met ons mee op culinair avontuur.

Lees meer

De beste pubs van Londen

Van knusse klassiekers tot trendy hotspots, Londen heeft een pub voor iedereen.

Pubs in Londen

De beste fish-and-chips in Londen

Britser kan het haast niet. Probeer onze favoriete adresjes voor fish-and-chips.

Fish & Chips in Londen

Foto's: © Birdcage; © Birdcage; © Beef & Brew; © Alamy; © The Camberwell Arms; © Shutterstock; © The Clarence; © Kerb; © The Lamb; © JAMIE LAU; © The Royal Oak; © The Duke of Richmond; © Evelyn’s Table