Naar hoofdinhoud
Eurostar
Help
Boek

Frequent of Premium Pass

Log in om je abonnementspas te gebruiken.

RegistrerenWachtwoord vergeten?

Bijna klaar. Rond nu je inschrijving af.

We stuurden een beveiligingscode van 6 cijfers naar , voer ze hieronder in zodat we weten dat jij het bent.

Geen code ontvangen?

Check je spamfolder / ongewenste e-mail

Stedentrip Brugge

Stedentrip naar Brugge met de trein

Weinig steden lenen zich beter voor een kort verblijf dan Brugge, een van de mooiste plekken in België. Met zijn geplaveide straten, pittoreske kanalen en kleurrijke geschiedenis lijkt Brugge wel het decor voor een sprookje. Het historische hart van de stad is sinds de middeleeuwen zo weinig veranderd dat het volledige stadscentrum op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat. Een bezoek aan Brugge is dan ook erg populair bij dagjesmensen. Vanuit Brussel sta je met de trein in iets minder dan een uur in Brugge en te voet ben je in dertig minuten het centrum door. Een weekendje Brugge is dan ook warm aanbevolen, al was het maar om een van de vele uitstekende restaurants te proberen.

Wat te doen in Brugge

Ontdek de stad en zijn rijke geschiedenis

De beste manier om de stad te ontdekken is te voet, maar ook een boottochtje op de reien is een leuke manier om op korte tijd veel te zien. Vanaf het water heb je alle tijd om de stad en zijn rijke geschiedenis in je op te nemen. De bootjes vertrekken op vijf verschillende punten langs het traject, tussen het Jan van Eyckplein en het Begijnhof. Fans van Colin Farrell worden in de watten gelegd met een tour langs 15 locaties uit zijn bekende film In Bruges. Brugge is ook een echte shoppingstad! Chocoladewinkels vind je op haast iedere hoek van het centrale marktplein, maar Brugge huisvest ook enkele uitstekende conceptstores en designerboetieks.

Wat te zien in Brugge

Veel van de belangrijkste bezienswaardigheden in Brugge dateren uit jaren 1400 – de gouden eeuw van de stad – toen via de kanalen tal van luxeproducten in het centrum werden verhandeld. Ook vandaag valt er op historisch en cultureel vlak heel wat te beleven. Start je bezoek op de Markt, in de schaduw van het Belfort, en ga dan op ontdekking om de vele kerken en het Groeningemuseum te bewonderen. Je mond valt vast open van verbazing bij de Vlaamse meesterwerken, heilige relieken en het prachtige beeldhouwwerk van Michelangelo in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Het rustige Begijnhof, iets verderop, bereik je via de Wijngaardbrug. Kijk zeker ook eens binnen in de Jeruzalemkapel, een privékapel met een uniek houten plafond.

Markt

Op het centrale plein van Brugge waan je je zo terug in de middeleeuwen. De wekelijkse markt is hier al duizend jaar verdwenen, maar op woensdag kan je er nog steeds terecht om bij enkele kraampjes een lekkere picknick bijeen te sprokkelen. Het neogotische Provinciaal Hof, aan de oostzijde, en het bronzen standbeeld van Jan Breydel en Pieter de Coninck, midden op het plein, moet je gezien hebben. Voor een romantische rit doorheen de stad kan je ook een koets nemen. Sint-Joris, het restaurant aan de noordzijde van de Markt, is ideaal voor een snelle pitstop en biedt een vriendelijke bediening, koud bier en klassieke Vlaamse gerechten.

Hanzebuurt

Deze sfeervolle buurt ten noorden van de Markt heeft veel van zijn historische karakter weten te bewaren. Spaanse kooplieden vestigden zich op de Spaanse Loskaai terwijl leden van het Baltische Hanzeverbond op het Oosterlingenplein verzamelden. Het rustige Jan van Eyckplein (genoemd naar de beroemde Vlaamse schilder) was ooit een bruisende wereldhaven. Het zicht vanaf de Spiegelrei naar de Poortersloge is een van de mooiste in de stad. Ga op zoek naar het Tolhuis en het smalle Rijkepijndershuis, het portiershuis dat is verfraaid met figuren die zware lasten dragen.

Belfort

Het Belfort is gebouwd op de Lakenhallen en torent met zijn 83 meter hoog boven de Markt uit. Als je de 366 trappen hebt beklommen, word je beloond met een prachtig uitzicht over de stad en ook de beiaard – een complex systeem van tandwielen, snaren en 47 klokken – is beslist de moeite waard. Op woensdag, zaterdag en zondag zijn er om 11 uur beiaardconcerten waarbij het krachtige geluid van de klokken je middenrif beroert. In de zomer geniet je op maandag en woensdag vanaf negen uur ‘s avonds van de mooiste concerten.

Minnewater

Als je wil ontsnappen aan de drukte van het centrum, sta je vanaf de Markt op een kwartiertje wandelen in het Minnewater. In dit prachtige park aan het water kom je helemaal tot rust. De naam Minnewater is afgeleid van het tragische verhaal van twee geliefden, Minna en Stromberg, en de legende wil dat stelletjes die de Minnewaterbrug oversteken, voor altijd samen zullen blijven. Met zijn wilgen en zwanen die gracieus door het water glijden is het Minnewater de perfecte plek voor een romantische wandeling. Vlakbij ligt ook het Begijnhof. Hier woonden vroeger begijntjes, geëmancipeerde vrouwen die er een vroom en celibatair leven op nahielden. Nu verblijven er de zusters van de Orde van Sint-Benedictus.

Onze-Lieve-Vrouwekerk

Na een jarenlange restauratie staat de middeleeuwse, bakstenen Onze-Lieve-Vrouwekerk er terug in al haar glorie. De hoge, opvallende toren is een echte blikvanger in het straatbeeld. Het hoogtepunt is ongetwijfeld Michelangelo’s marmeren standbeeld van de Madonna met kind, dat door een rijke Brugse familie uit Sienna werd overgebracht. Verder kan je hier ook het grote drieluik van het passieverhaal en de rijkelijk versierde graftomben van Karel de Stoute en zijn dochter Maria van Bourgondië bewonderen. De toegang tot de kerk is gratis, maar om het museumgedeelte met de meeste kunstwerken te bezoeken moet je wel betalen.

De beste eetplekken in Brugge

Brugge is niet zo groot, maar herbergt heel wat uitstekende restaurants die je het beste uit de Vlaamse en Belgische keuken voorschotelen. Veel exotische invloeden of fusion hoef je in Brugge dan weer niet te verwachten - op enkele uitzonderingen na, zoals de Tanuki waar je heerlijk Japans kan eten. Uit eten gaan in Brugge is altijd een plezier door de gezellige restaurants, de mooi gedresseerde borden en de aanvoer van verse lokale producten. Voor een memorabele portie mosselen met friet moet je bij Breydel de Coninck zijn. Locàle werkt – je kon het misschien al raden – enkel met lokaal geoogste en biologische ingrediënten. En als je iets te vieren hebt, reserveer je een tafeltje bij een van de sterrenzaken die de stad rijk is: Zet'joe of Sans Cravate.

Het beste bier in Brugge

De Halve Maan brouwt de Brugse Zot, het Brugse bier met de typische hopsmaak, al sinds 1856 in haar brouwerij langs het water. Boek een van de dagelijkse rondleidingen voor een crash course bierbrouwen en proef daarna van de drie populairste soorten in de biertuin. Maar we zijn België… er is dus meer! Bierbrasserie Cambrinus serveert je in de met hout beklede ruimte meer dan 400 verschillende bieren. Voor lokale bieren moet je dan weer in De Kelk zijn, een hippe bar in het Sint-Annakwartier waar je ook terecht kan voor een frisgetapt pintje of een lekkere cocktail.

De beste brunchadresjes in Brugge

Om in de stemming te raken voor een dagje toerisme is niets zo doeltreffend als een gezellige brunch. En daarvoor ben je in Brugge op de juiste plaats. Aan het pittoreske Jan van Eyckplein beweert Blackbird het beste ontbijt in de stad te serveren. Bij de kleurrijke gerechten in deze knusse ontbijtbar krijg je meteen het water in de mond. Het menu is ook geschikt voor veganisten en bevat onder meer fluffy pannenkoeken, voedzame granola’s en sprankelende smoothies. Te laat opgestaan? Geen probleem! Bij That’s Toast verorber je de lekkerste ontbijten, koffie en versgeperste sapjes tot halfweg de namiddag.

De beste wafels in Brugge

Als je de hele dag in de stad hebt rondgewandeld, smaakt niets zo goed als een warme, versgebakken wafel. Je zou gewoon je neus kunnen volgen naar de dichtstbijzijnde wafelkraam (we zijn nu eenmaal in België) maar de ene wafel is de andere niet. In de Katelijnestraat serveert Otto Waffle Atelier verse, premium haverwafels met de heerlijkste toppings zoals een compote van rabarber en gember. Bij Arlecchino, een mobiele wafelkraam op de Markt, wordt je Luikse of Brusselse wafel à la minute voor je gebakken. Als je liever binnen zit, loop dan zeker even door naar Lizzie’s Wafels: haar extra grote wafels zijn een streling voor je zintuigen.

De beste tijd om Brugge te bezoeken

Brugge kan je eigenlijk gerust het hele jaar door bezoeken. De lente, als in de rustige tuin van het Begijnhof de narcissen bloeien, is misschien wel de rustigste periode om de stad te ontdekken. Op Hemelvaartsdag trekt de kleurrijke Heilig Bloedprocessie al sinds 1304 door de straten van Brugge. In de zomer is het vaak druk in de Brugse binnenstad, al vind je in de zijstraten altijd wel een stil plekje om even te ontkomen aan de mensenmassa’s. De Sint-Janshuismolen, op het Kruisvest, is beslist een bezoek waard. Ook de Brugse Kerstmarkt is magisch. En voor wie de winter in Brugge heeft gemist: bij De Witte Pelikaan shop je de mooiste, handgemaakte kerstversieringen het hele jaar door.

Ook interessant

Paris im Winter: Ein Blick auf den Eiffelturm mit einem alten, erleuchteten Karussell davor.

Alle Europese citytrips

Bekijk onze tips voor de leukste citytrips in Europa en plan je reis met Eurostar.

Lees meer - Alle Europese citytrips
Grote Markt in Brussels

Stedentrip Brussel

Bier, wafels, chocolade, cultuur... deze iconische stad heeft het allemaal.

Lees meer - Stedentrip Brussel
Delta - Illustrations - brand image - Brussels - Cinquantenaire Arcade

Trein van Amsterdam naar Brussel

Met Eurostar reis je snel, comfortabel en voordelig naar Brussel.

Lees meer - Trein van Amsterdam naar Brussel