Inloggen / registreren

COVID-19 en Eurostar - bijgewerkt 16 juni 2021

Je moet specifieke regels volgen en verplichte formulieren invullen om te kunnen reizen. Onze medewerkers zijn wettelijk verplicht om documenten i.v.m. COVID-19 te controleren en mogen iedereen weigeren die niet de juiste documenten kan tonen. Je moet voldoen aan alle reisregels die gelden in het land vanwaar je vertrekt en het land waar je naartoe reist, zelfs al ben je gevaccineerd. Ook moet je een mondkapje dragen, zowel in het station als in de trein.

Ik reis naar... Moet ik een formulier invullen? Wordt een vaccinatiebewijs geaccepteerd?* Moet ik een COVID-test doen?
Verenigd Koninkrijk Ja Nee Ja
Frankrijk Ja Ja Ja
België Ja Nee (pas vanaf 1 juli)  Ja**
Nederland Ja Nee Ja
*Meer info over quarantaineregels bij ‘Belangrijke info’ hieronder. **Belgische burgers en inwoners hebben geen PCR-test nodig voor vertrek als ze terugreizen naar België.

 

LET OP: regels kunnen op korte termijn veranderen. Check altijd de laatste overheidsinformatie van het land vanwaar je vertrekt en het land waar je naartoe reist, en lees de informatie hieronder in 'Reizen naar'.

Bekijk de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Belangrijke informatie voor je reis

Reizen naar het Verenigd Koninkrijk

BELANGRIJK:
België, Nederland en Frankrijk staan op de oranje lijst ('amber’). Heb je in of door een land op de rode lijst gereisd in de tien dagen voor aankomst in het VK, dan mag je niet met Eurostar naar het VK reizen. De Britse regering heeft nieuwe toegangsvoorwaarden ingevoerd voor mensen die reizen vanuit een land op de rode lijst, o.a. de vereiste om via een daarvoor aangeduide luchthaven te reizen en er is een verplichte hotelquarantaine bij aankomst.

ESSENTIËLE INFORMATIE VOOR REIZEN NAAR ENGELAND
Iedereen* die van het buitenland naar Engeland reist (inbegrepen wie een Brits paspoort heeft of er woont) moet een negatieve COVID-19-test kunnen tonen die maximaal 3 dagen voor het vertrek naar Engeland werd afgenomen. Het bewijs moet in het Engels, Frans of Spaans zijn opgesteld.

Vul een Passenger Locator Form maximaal 48 uur voor aankomst in Engeland in. Op dit formulier moet je alle landen vermelden die je hebt bezocht of waar je bent doorgereisd tot 10 dagen voor aankomst in Engeland. 

Check voor je vertrekt zeker nog de lijst van de rode, oranje en groene landen, want die kan regelmatig veranderen. 


Passagiers uit een 'rood’ land 
1. Boek een quarantaine-pakket   
2. Vul een Passenger Locator Form in   

Je mag het land alleen binnen als je de Britse of Ierse nationaliteit hebt, of in het VK woont. Je moet het land binnenkomen via een daarvoor aangeduide luchthaven, en je moet tien dagen in quarantaine in een door de overheid goedgekeurd hotel.


Passagiers uit een 'oranje’ land 
1. Boek een test voor dag 2 en voor dag 8**
2. Vul een Passenger Locator Form in  
3. Regel een quarantaine in een privé-accommodatie gedurende 10 volledige dagen na aankomst (of de volledige verblijfsduur indien minder dan 10 dagen). 


Passagiers uit een 'groen’ land
1. Boek een test voor dag 2**  
2. Vul een Passenger Locator Form in. Deze maatregelen gelden voor iedereen (ook voor Britse onderdanen en inwoners) die in het VK aankomt van buiten het gemeenschappelijke reisgebied (Groot-Brittannië, Ierland, Isle of Man, Kanaaleilanden). De Britse overzeese gebieden zijn niet opgenomen in het gemeenschappelijke reisgebied. 


De gezondheidsvereisten kunnen variëren afhankelijk van het deel van het VK waar je verblijft (zie hieronder). 

Engeland: https://www.gov.uk/uk-border-control 
Noord-Ierland: https://www.nidirect.gov.uk/articles/coronavirus-covid-19-international-travel-advice 
Schotland: https://www.gov.scot/publications/coronavirus-covid-19-international-travel-quarantine/pages/overview/ 
Wales: https://gov.wales/arriving-wales-overseas 

Het niet naleven van deze maatregelen is een strafbaar feit en je loopt het risico op een boete. Er zijn enkele vrijstellingen op deze regels. Check de lijst met vrijstellingen. Je loopt het risico op een boete als je frauduleus een vrijstelling aanvraagt.

Houd er rekening mee dat de Britse overheid uitsluitend certificaten van negatieve testresultaten aanvaardt in het Engels, het Frans of Spaans. Zorg dus dat je testcertificaat is opgesteld in een van deze talen en duidelijk alle vereiste informatie vermeldt.

 

Alle reizigers uit België, Nederland en Frankrijk moeten nog steeds verplicht in quarantaine bij aankomst in het VK.

 

*Verplicht voor iedereen van 11 jaar en ouder.

**Verplicht voor iedereen van 5 jaar en ouder. Let erop dat de leverancier van de test die je kiest op de lijst staat van de Britse overheid. Anders voldoet deze niet aan de vereiste normen. Je kunt ook een COVID-testpakket voor dag 2 en 8 boeken bij onze (door de overheid erkende) partner. Ook de 'Test to Release'-test kun je hier boeken.

 

Reizen naar België

MAG IK REIZEN?

 • Je woont in België of bent een EU-onderdaan: Reizen is mogelijk, maar af te raden. Meer informatie
 • Je bent Britse burger of een niet-EU-onderdaan: Je mag alleen naar België reizen voor essentiële redenen. Meer informatie 
 • Heb je niet de Belgische nationaliteit of woon je niet in België, en je was de voorbije 14 dagen in Brazilië, India of Zuid-Afrika vóór je naar België reisde, dan mag je België niet binnen. Dit geldt ook als je via België van of naar een ander land reist.

 

BELANGRIJK: raadpleeg de officiële site van de Belgische overheid over het coronavirus voor de recentste informatie over richtlijnen, lockdowns en plaatselijke beperkingen.


HEB IK EEN COVID-19-TEST NODIG?


Je woont in België:

 • Je hebt geen PCR-test nodig voor het vertrek.
 • Wie in België woont en terugkomt uit een 'rode zone' (zoals het Verenigd Koninkrijk) na een verblijf van meer dan 48 uur moet bij aankomst een test laten afnemen.
 • Nadat je het Passagier Lokalisatie Formulier hebt ingevuld, krijg je een sms-bericht om naar een testcentrum te gaan.

 

Je woont niet in België:

 • Voor alle niet-inwoners van België van zes jaar en ouder is een negatieve PCR-test vereist die maximaal 72 uur oud is bij aankomst in Brussel, ongeacht hun nationaliteit. Een antigeentest wordt niet aanvaard.
 • Je mag België niet binnen als je je niet houdt aan deze beperkingen. Bovendien ben je ook verantwoordelijk voor eventuele bijkomende kosten.
 • PCR-coronavirustest in het station van Londen. Je kunt nu een PCR-coronatest laten uitvoeren in het station van London St Pancras International. Meer informatie en boeken van de test hier 

 

WELKE DOCUMENTEN HEB IK NODIG OM TE REIZEN OF TERUG TE KEREN NAAR BELGIË?

 • Alle reizigers vanaf 16 jaar (welke nationaliteit ze ook hebben of waar ze ook wonen) zijn wettelijk verplicht om een Passagier Lokalisatie Formulier in te vullen. Dit formulier moet online worden ingevuld binnen 48 uur voor het vertrek.

 

MOET IK IN QUARANTAINE?
 

 • Passagiers die naar België terugkeren na een verblijf van langer dan 48 uur in een 'rode zone' (zoals het VK) moeten 10 dagen in quarantaine gaan. Die quarantaineperiode kan worden verkort door een negatieve PCR-test op de zevende quarantainedag. Er zijn uitzonderingen.

 

* De resultaten zijn beschikbaar de volgende dag tussen 17 u. en middernacht. Je moet de test vooraf boeken, maar die mag niet vroeger dan 72 uur voor het vertrek worden afgenomen. Houd hiermee zeker rekening, zodat je voldoende tijd hebt. Deze coronatest-service bieden we aan in samenwerking met het London Medical Laboratory. De tests worden aangeboden tegen een voordelig Eurostar-tarief. De PCR-coronatest wordt aangeboden in samenwerking met het London Medical Laboratory en is geen product of service van Eurostar. Eurostar is niet verantwoordelijk voor de kwaliteit van de tests, de tijd die nodig is om resultaten te krijgen of enig ander aspect van de tests (bijv. mogelijkheid om te reizen).

Reizen naar Nederland

MAG IK REIZEN?

 • Nederland heeft het VK toegevoegd aan de lijst van hoogrisicolanden. Nederlandse burgers en inwoners en EU-onderdanen mogen reizen. Maar niet-EU-onderdanen (inbegrepen Britse onderdanen) mogen van de Nederlandse overheid niet reizen van het VK naar Nederland (tenzij ze zijn vrijgesteld). Meer info op de website van de Nederlandse overheid.


HEB IK EEN COVID-TEST NODIG?

 • Alle reizigers vanaf 13 jaar moeten een bewijs hebben van een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur vóór de reis. Meer officiële informatie


WELKE DOCUMENTEN HEB IK NODIG?

 • Alle reizigers naar Nederland moeten een uitgeprinte en ingevulde quarantaineverklaring bij zich hebben. Als je die niet hebt, loop je het risico op een boete van € 95. 


MOET IK IN QUARANTAINE?

 

Opties voor COVID-19-tests

We werken samen met het London Medical Laboratory om je COVID-19-testopties te kunnen aanbieden tegen voorkeurstarieven*, zodat je veilig kunt reizen. Je moet de test van tevoren online boeken. De testkits van het London Medical Laboratory voldoen aan de vereiste normen van de Britse overheid.

BELANGRIJK: Lees zeker de officiële richtlijnen voor de verplichte reistests voor je bestemming. De informatie hierboven, onder 'Reizen naar', is ook handig.


London Medical Laboratory:

Voorkeurstarief voor Eurostar-klanten: wordt automatisch toegepast op de website

Waar? De Clinic bevindt zich in het station van London St Pancras International, bij EuroDespatch. (Op de website staat een plattegrondje.) Of Kings Cross Clinic - 104-106 Judd Street, London WC1H 9PU (op 10 minuten lopen van het Eurostar-station), en meerdere locaties beschikbaar via de website. De openingsuren staan op de website voor een click & collect-test of voor een afspraak voor de test. 

Welke tests zijn beschikbaar? o.a. PCR, antigeen, test voor dag 2 en 8 in het VK, 'test to release’ op dag 5. 

Hoe kan ik de test vragen? Met click & collect, of met een afspraak in de clinic.


De PCR-coronatest wordt aangeboden in samenwerking met het London Medical Laboratory en is geen product of service van Eurostar. Eurostar is niet verantwoordelijk voor de kwaliteit van de tests, de tijd die nodig is om resultaten te krijgen of enig ander aspect van de tests (bijv. mogelijkheid om te reizen). 

*Behalve voor de verplichte PCR-test van dag 2 en 8 van de quarantaine, die een vaste prijs heeft.

Gevaccineerde reizigers

Wie volledig gevaccineerd is, mag Frankrijk binnen en hoeft bij aankomst niet in zelfquarantaine. Je hebt dan ook geen essentiële reden meer nodig om te reizen. België heeft om een soortgelijke aanpak aangekondigd vanaf 1 juli. 

Wat wordt verstaan onder ‘volledig gevaccineerd’?

 • Je moet kunnen bewijzen dat je de volledige vaccinatie hebt gekregen.
 • Voor Pfizer, AstraZeneca of Moderna moet de tweede prik minstens twee weken voor de reisdatum zijn gegeven.
 • Voor Johnson & Johnson moet de prik minstens vier weken geleden zijn gebeurd.

Zijn er nog andere voorwaarden?

 • Behalve een bewijs van vaccinatie moet je de verplichte formulieren invullen en een test doen voor het vertrek. Lees ‘Belangrijke info' voor meer gegevens.