Bij Eurostar zit het in onze aard om voor het milieu te zorgen. Sinds 1994 zijn wij de groenere weg naar Engeland. En we zorgen nog altijd even gepassioneerd voor onze planeet.  

Van minder papieren tickets tot minder plastic voor eenmalig gebruik, wij nemen duurzaamheid serieus in alles wat we doen. Ontdek enkele manieren waarop we het verschil maken.

Op de groenere weg

Onze 7 beloftes voor de planeet

Eurostar Sustainability infographic

We zijn op de goede weg om tegen 2030 volledig over te schakelen op hernieuwbare energie voor onze treinen. Vandaag rijden onze treinen in Nederland al op 100% windenergie.

Eurostar Sustainability infographic

We hebben ons aangesloten bij de Race to Zero van de VN. Dat betekent dat we ons inzetten om onze uitstoot te verminderen in overeenstemming met de klimaatwetenschap. Deze doelstelling zal een invloed hebben op al ons werk op het vlak van duurzaamheid.

Eurostar Sustainability infographic

In het VK maken we van de etensresten uit Business Premier compost voor de lokale boeren. Bij dit proces ontstaat een biogas dat omgezet wordt in elektriciteit. 

Eurostar Sustainability infographic

Alle gerechten van onze Business Premier- en Standard Premier-menu’s worden bereid met duurzaamheid voor ogen. Daardoor scoorden wij de hoogste 3 sterren van de Sustainable Restaurant Association.

Eurostar Sustainability infographic

In onze treinen testen we nieuwe technologie uit die onze treinbestuurders vertelt hoe ze energiezuiniger kunnen zijn. De bedoeling is om het energieverbruik per rit te verminderen met 5%.

Eurostar Sustainability infographic

Voor de VN Klimaattop in 2021 sloegen we de handen in elkaar met andere spoorwegbedrijven om de delegaties uit België en Nederland naar Glasgow te brengen. Onderweg discussieerden actievoerders, NGO’s en Europarlementariërs over de rol van de spoorwegen in het tackelen van de klimaatverandering. En over hoe we mensen kunnen aanmoedigen om meer met de trein te reizen, in plaats van met het vliegtuig of de auto.

Eurostar Sustainability infographic

We vertroetelen de werksters in onze negen bijenkorven die honing produceren exclusief voor onze menu’s in de trein en in de Business Premier lounges.

Plastic in het vizier

In 2018 besloten we het plastic in onze treinen te halveren. Na het eerste jaar verbruikten we al 36% minder plastic. Hieronder lees je enkele van onze aanpassingen:

  • 800.000 waterflesjes per jaar hebben we verwijderd uit onze Business Premier lounges
  • 3,5 ton plastic bestek werd vervangen door een biologisch afbreekbaar houten alternatief
  • 1,5 miljoen plastic bekers in onze treinen vervingen we door composteerbare, plantaardige bekers
  • 80% minder plastic gebruikte de catering in onze treinen richting Disneyland® Paris.


Ook interessant

Ons sociaal engagement

Ontdek hoe Eurostar iets teruggeeft aan de plaatselijke gemeenschappen waarbinnen we werken.

Lees meer

*De analyse van Eurostar in vergelijking met een vliegtuig steunt op een onafhankelijk rapport door Paul Watkiss Associates Ltd uit 2020, op basis van de CO2e-uitstoot in 2019.

De vergelijking tussen Eurostar en de luchtvaart wordt gemaakt op basis van kilo broeikasgasemissies [CO2(e)] per treinreis en per reiziger tijdens eenzelfde enkele reis. Dit levert een directe, nauwkeurige en eerlijke analyse op, vermits er rekening wordt gehouden met het feit dat treinreizen doorgaans langer zijn (in kilometer) dan gelijkwaardige vliegtuigreizen. De gemiddelde waarde is gebaseerd op de gezamenlijke Eurostar-routes en op vergelijkende gegevens voor dezelfde bestemmingen voor de luchtvaart, maar met een gewogen gemiddelde dat de jaarlijkse treinreizen naar elke afzonderlijke bestemming weerspiegelt.

Methodologie om de CO2e-emissies van Eurostar te berekenen: Gegevens over het energieverbruik (elektriciteitsverbruik) van Eurostar-treinen werden gemeten met behulp van in de trein geinstalleerde meters: op e300- en e320-treinen tussen Londen en Brussel of Parijs en op e320-treinen tussen Londen en Parijs. Het elektriciteitsverbruik naar andere bestemmingen is geëxtrapoleerd op basis van afstand. De emissies per reiziger zijn afgeleid uit het gebruik van de geregistreerde jaarlijkse treinbezettingsgraad voor elke individuele route. Ook het aandeel van de e320- en e300-treinen wordt beoordeeld. De analyse van de emissies voor het elektriciteitsverbruik van Eurostar maakt gebruik van de Defra UK-richtlijnen voor broeikasgasrapportage (hier beschikbaar) en van de in 2019 gepubliceerde factoren. Voor de analyse van de gemiddelde elektriciteitsemissies in België, Nederland en Frankrijk maakt de analyse gebruik van de IEA-emissies van 2019 van de Fuel Combustion online-gegevensdienst van het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Methodologie om luchtemissies te berekenen De emissies per reis werden geschat op basis van het brandstofverbruik van vergelijkbare reizen per vliegtuig op dezelfde routes en de calculator voor koolstofemissies in de luchtvaart, die online beschikbaar is bij de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO).

Emissies (kg CO2e) per reizigerstraject (enkele reis)

Route

Kg CO2e Trein Eurostar

Kg CO2e Luchtvaart
(ICAO)

% Eurostar

< dan vliegtuig

Londen naar Brussel

4,3

51,7

92%

Londen naar Amsterdam

8,4

60,7

86%

Londen naar Rotterdam

7,0

71,5

90%

Londen naar Parijs

4,0

57,8

93%