Help
Inloggen / registreren

REISDOCUMENTEN

Alles wat je moet weten over paspoorten, visums en alleenreizende minderjarigen.

Welke documenten heb ik nodig om te reizen?

Controleer voor vertrek of je de juiste, en geldige, reisdocumenten bij je hebt. We raden aan om de laatste adviezen van de overheid te raadplegen voor je op weg gaat. Doe dit zowel voor het land vanwaar je vertrekt als voor het land waar je naartoe reist.

Baby's en kinderen moeten hun eigen geldige reisdocumenten bij zich hebben.

Documenten die je nodig hebt voor je reis

Als je een EU-paspoort hebt en naar het VK reist

Paspoort

Een paspoort is verplicht voor alle passagiers, ook voor kinderen.

Je paspoort hoeft niet geldig te zijn voor een minimaal aantal maanden, maar wel voor de volledige duur van je verblijf in het VK. Als je geen paspoort hebt, of het moet worden vernieuwd, vraag dit dan ruim op tijd aan. Als je niet tijdig een paspoort hebt, kun je niet reizen.

Woon je in het VK met een ‘settled’ of ‘pre-setted status’?

Tot 31 december 2025 kun je de nationale identiteitskaart gebruiken om te reizen. Heb je zowel een geldig paspoort als een geldige identiteitskaart, dan is het slim om te reizen met het document dat verbonden is aan je settled of pre-settled status. Heb je een nieuw paspoort en je pre-settled of settled status is gekoppeld aan het vorige identiteitsbewijs, vergeet dan niet om de paspoortgegevens bij te werken in je Britse Visa and Immigrations account. De grenscontrole gaat dan sneller omdat aanvullende controles wegvallen. Meer informatie

Schoolgroepen

Het is niet langer mogelijk om met een namenlijst voor schoolgroepen te reizen naar het VK. Alle EU-kinderen moeten hun eigen geldige paspoort hebben om te mogen reizen.

Visum

Er is geen visum nodig om naar het VK te reizen voor vakanties of korte trips. Voor een lang verblijf heb je als EU-burger misschien wel een visum nodig. Meer informatie 
 

Vereisten i.v.m. COVID-19

Er zijn bijkomende COVID-19-maatregelen die je moet nemen voor je vertrekt. Raadpleeg onze informatie over de COVID-19-reisvereisten.

Als je een Brits paspoort hebt en van of naar een EU-land reist

Paspoort

Een Brits paspoort moet

  • geldig zijn voor de volledige duur van je verblijf in Europa
  • nog minstens drie maanden geldig zijn vanaf de dag dat je de EU verlaat.
  • minder dan 10 jaar oud zijn


Zorg dat je een lege pagina hebt in je paspoort. Je krijgt een stempel met de reisdatum als je de EU binnenkomt en verlaat.

Als je geen paspoort hebt, of het moet worden vernieuwd, vraag dit dan ruim op tijd aan. Op de Britse overheidssite kun je de verwerkingstijd opzoeken. Als je niet tijdig een paspoort hebt, kun je niet reizen.

Kijk hier of je Britse paspoort vernieuwd moet worden. 

Visum

Als Brit heb je geen visum nodig voor een korte trip naar een EU-land, tot 90 dagen binnen een periode van 180 dagen. Als je binnen een periode van 180 dagen een of meerdere landen bezoekt, zorg dan dat je in totaal niet meer dan 90 dagen doorbrengt in alle landen samen. De meeste van deze landen hanteren als groep de limiet van 90 dagen. Mogelijk heb je een visum nodig als je langer blijft of als je reist voor werk of zaken. Meer informatie.

Bijkomende grensinformatie voor Britse burgers die in de EU wonen

Als je hoofdverblijfplaats in de EU is, hoeft je paspoort niet afgestempeld te worden, op voorwaarde dat je de EU-verblijfsvergunning bij je hebt. Als je niet kunt aantonen dat je in de EU woont, moet je aan de grens mogelijk aanvullende vragen beantwoorden en je paspoort laten afstempelen om de Schengenzone binnen te gaan.

Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK)

Britse burgers kunnen geen nieuwe Europese ziekteverzekeringskaart EZVK meer aanvragen. Heb je nog een EZVK-kaart, dan blijft die geldig tot de vervaldatum. Na die vervaldatum moet je een alternatieve Global Health Insurance Card (GHIC) aanvragen. Die geeft toegang tot de normale medische behandelingen in de EU. De EZVK- of GHIC-kaart vervangt niet de reisverzekering. We raden een degelijke reisverzekering aan die ook ziekte dekt.

Vereisten i.v.m. COVID-19

Er zijn bijkomende COVID-19-maatregelen die je moet nemen voor je vertrekt. Raadpleeg onze informatie over de COVID-19-reisvereisten.

Als je een ander paspoort hebt (dan Brits of EU)

Paspoort

Een paspoort is verplicht voor alle passagiers, ook voor kinderen, om te reizen tussen de EU en het VK.

Visum

Raadpleeg de informatie van de ambassade van het land waar je naartoe reist vóór je vertrekt.

• Reis je naar het VK, raadpleeg dan de website van de Britse overheid om te zien of je een visum nodig hebt. 
• Reis je naar België, raadpleeg dan de EU-website om te zien of je een visum nodig hebt. 
• Reis je naar Nederland, raadpleeg dan de EU-website om te zien of je een visum nodig hebt. 
• Reis je naar Frankrijk, raadpleeg dan de website van de Franse overheid om te zien of je een visum nodig hebt.

Schoolgroepen

Kinderen die niet een EU-, EEA-, de Britse of Zwitserse nationaliteit hebben en in een schoolgroep reizen, moeten een visum hebben. Meer informatie.
 

Vereisten i.v.m. COVID-19

Er zijn bijkomende COVID-19-maatregelen om te kunnen reizen. Ga naar onze COVID-19-pagina voor de recentste gegevens.

Alleenreizende minderjarigen

Kinderen onder de 12

Kinderen tot en met elf jaar moeten altijd worden vergezeld door een verantwoordelijke medereiziger van minstens 16 jaar oud.
 

Jongeren van 12 tot en met 15 jaar 

Jongeren van 12 tot en met 15 jaar mogen alleen reizen, op voorwaarde dat ze een ingevuld Unaccompanied Minor Form (Eurostar-formulier voor alleenreizende minderjarigen) bij zich hebben.

Dit moet in het station worden ondertekend door een ouder of wettelijke voogd (of door een verantwoordelijke volwassene die de toestemming heeft gekregen van een ouder of wettelijke voogd), in het bijzijn van een medewerker van Eurostar.

De jongere moet dit ondertekende formulier de hele reis bij zich hebben en op vraag kunnen tonen aan onze medewerkers.
 

Kinderen jonger dan 16 

Kinderen jonger dan 16 mogen niet onbegeleid reizen op onze directe treinen tussen Nederland en Londen en de trein tussen Nederland en Brussel. (Ze mogen ook niet onbegeleid mee in onze skitreinen van Londen naar de Franse Alpen of van Londen naar Lyon, Avignon en Marseille.)


Jongeren van 16 en 17 jaar

Jongeren van 16 en 17 jaar mogen zonder begeleiding reizen, op voorwaarde dat ze de normale vereiste en wettelijke papieren bij zich hebben zoals de andere reizigers.

 


Ook interessant

Reisrichtlijnen

Belangrijke informatie over internationale reizen in coronatijd, zodat je goed voorbereid op reis gaat. 

Meer weten

Douane

Alles over douanevoorschriften als je reist tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.
Meer weten

Assistentiehonden

Alle informatie over reizen met een assistentiehond.
Lees meer

Foto's: © Getty; © Getty