Inloggen / registreren
Error

Er zijn nieuwe reisbeperkingen. Kijk na of je een negatieve COVID-19-test moet voorleggen en of je de verplichte formulieren hebt ingevuld. Raadpleeg de overheidswebsites voor updates. Belangrijke reisinformatie vind je hier.

Eurostar train graphic with trees and wind turbines

Op de groene weg

Bij Eurostar zit het in onze aard om voor het milieu te zorgen. Al meer dan 25 jaar zijn wij de groene route naar Londen. En we zorgen nu nóg gemotiveerder voor onze planeet. Kijk maar hoe milieubewust we te werk gaan.

 


*De analyse van Eurostar in vergelijking met een vliegtuig steunt op een onafhankelijk rapport door Paul Watkiss Associates Ltd uit 2020, op basis van de CO2e-uitstoot in 2019.

De vergelijking tussen Eurostar en de luchtvaart wordt gemaakt op basis van kilo broeikasgasemissies [CO2(e)] per treinreis en per reiziger tijdens eenzelfde enkele reis. Dit levert een directe, nauwkeurige en eerlijke analyse op, vermits er rekening wordt gehouden met het feit dat treinreizen doorgaans langer zijn (in kilometer) dan gelijkwaardige vliegtuigreizen.

Methodologie om de CO2e-emissies van Eurostar te berekenen: Gegevens over het energieverbruik (elektriciteitsverbruik) van Eurostar-treinen werden gemeten met behulp van in de trein geinstalleerde meters: op e300- en e320-treinen tussen Londen en Brussel of Parijs en op e320-treinen tussen Londen en Parijs. Het elektriciteitsverbruik naar andere bestemmingen is geëxtrapoleerd op basis van afstand. De emissies per reiziger zijn afgeleid uit het gebruik van de geregistreerde jaarlijkse treinbezettingsgraad voor elke individuele route. Ook het aandeel van de e320- en e300-treinen wordt beoordeeld. De analyse van de emissies voor het elektriciteitsverbruik van Eurostar maakt gebruik van de Defra UK-richtlijnen voor broeikasgasrapportage (hier beschikbaar) en van de in 2019 gepubliceerde factoren. Voor de analyse van de gemiddelde elektriciteitsemissies in België, Nederland en Frankrijk maakt de analyse gebruik van de IEA-emissies van 2019 van de Fuel Combustion online-gegevensdienst van het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Methodologie om luchtemissies te berekenen De emissies per reis werden geschat op basis van het brandstofverbruik van vergelijkbare reizen per vliegtuig op dezelfde routes en de calculator voor koolstofemissies in de luchtvaart, die online beschikbaar is bij de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO).

Emissies (kg CO2e) per reizigerstraject (enkele reis):

Route

Kg CO2e Trein Eurostar

Kg CO2e Luchtvaart
(ICAO)

% Eurostar

< dan vliegtuig

Londen naar Brussel

4,3

51,7

92%

Londen naar Amsterdam

8,4

60,7

86%

Londen naar Rotterdam

7,0

71,5

90%

Londen naar Parijs

4,0

57,8

93%