Inloggen / registreren
Error

COVID-19: check de reisbeperkingen voor je vertrekt.

De Warner Bros Studio Tour: The Making of Harry Potter in Leavesden, op nog geen uur van Londen, is een uitgelezen bestemming voor tovernaarsleerlingen en heksen in spe. Maar wanhoop niet, Dreuzels: ook jullie zijn er welkom.

Voor Harry Potterfans zullen de kostuums, maquettes en decors een feest van herkenning zijn. Maar ook voor wie minder bekend is met de wereldberoemde boeken- en filmreeks is een kijkje achter de schermen van de Potter-films beslist de moeite waard. Complete sets zijn nagemaakt om te laten zien hoe de magie van de films tot stand kwam, en welke special effects en robots er aan te pas kwamen. Daarnaast kun je rekwisieten uit de films bewonderen zoals toverdrankjes, de motor van Hagrid, de Ford Anglia van Arthur Wemel en de Gouden Snaai.

Gewapend met onze toverstaf en Onzichtbaarheidsmantel trokken we naar Leavesden om meer te weten te komen over de betoverende wereld van Harry Potter en de geheimen van Zweinstein.

 

Wat is er te zien in de Harry Potter Studio's?

  • De Grote Zaal

   De tour begint met een korte kennismaking met de films, voor het geval je die nog niet gezien had. Het scherm verdwijnt plotseling om plaats te maken voor de gigantische deuren van de Grote Zaal. Hier begint de magie pas echt, dus probeer een plaatsje op de eerste rij te bemachtigen.

  • Verborgen details

   Overal in de decors vind je kleine verwijzigngen naar de films, dus geef je ogen de kost en kijk hoeveel je er ontdekt. Onze favorieten waren de ‘levende’ voorwerpen in de keuken van de familie Wemel en de verschillende Gouden Snaaien (de beslissende bal bij een potje Zwerkbal ) die overal in de tour opduiken.

  • Gratis activiteitenpasoort

   Vraag in de Studio's om een gratis activiteitenpaspoort (activity passport). In dit boekje vind je behalve een Gouden Snaai-speurtocht, puzzels en Harry Potter kennisquizzen ook verhalen van achter de schermen.

  • Proef een glas boterbier

   De meningen lopen uiteen over deze lievelingsdrank van tovenaars in opleiding. Als je een zoetekauw bent, vind je boterbier vast lekker. Het doet een beetje denken aan cream soda (priklimonade met vanillesmaak, vooral populair in de VS).

  • Het Verboden Bos en het Ministerie van Toverkunst

   Het Ministerie van Toverkunst is een van de grotere filmsets en werd gebruikt voor scenes waarin honderden acteurs en figuranten meespeelden. Veel figuranten waren trouwens crewleden, voor de gelegenheid uitgedost met mantels, baarden en hoeden.

  • Vliegen op een bezemsteel

   Stel je vliegkunsten op de proef en maak een ritje op een bezemsteel (met behulp van een green screen). Vlieg boven Londen op een Nimbus 2000 of een Vuurflits (Firebolt), of speel een spelletje Zwerkbal met Harry en de leerlingen van Griffoendor.

  • Gringotts (Goudgrijp), de tovenaarsbank

   Een nieuwe uitbreiding is de Gringotts-tovernaarsbank, compleet met marmeren zuilen en prachtige kristallen kroonluchters. Net als de helden uit de film kun je vol bewondering door de majestueuze hal van de bank lopen. Bezoek ook de familiekluis van de familie Lestrange (Van Detta) en bekijk de schatten van Bellatrix, het zwaard van Griffoendor en de gouden beker van Helga Huffelpuf.

Hoe kom je bij de Warner Bros Studios?

 • Bus

De officiële bus vertrekt vanaf King’s Cross of Victoria en zet je af bij de Studio's. Zorg ervoor dat je een ticket hebt voor de bus en Warner Bros Studio Tour, anders mag je niet instappen.

 • Trein

Neem vanaf station Euston de trein naar Watford Junction. Euston is ongeveer 10 minuten lopen vanaf King’s Cross. Naar Watford Junction duurt zo’n 20 minuten en je kunt gewoon je Oystercard gebruiken. Eenmaal in Watford Junction neem je de pendelbus naar de Warner Bros Studios (£2.50 voor een retour). De rit duurt ongeveer 10 minuten. Hou wat contant geld apart voor de pendelbus, want je kunt niet met een bankpas betalen. De bus gaat elke 20 minuten, van 08:15 tot 22:00.

 

 

 

Praktische informatie

Tickets kopen

Boek online, op de officiële website van de Warner Bros Studio Tour, want je kunt geen kaartjes bij de ingang kopen. Je kunt de datum en de tijd zelf kiezen, maar als je van plan bent om tijdens de schoolvakantie of een andere drukke periode te gaan, boek dan ruim van tevoren, anders zijn de kaartjes uitverkocht. Boek drie maanden van tevoren om er zeker van te zijn dat je de door jou gewenste datum en tijd kunt kiezen. Print de bevestigings-e-mail uit en neem hem mee als je je kaartjes afhaalt bij de Studio’s.

Openingstijden en toegangsprijzen

De Studio’s gaan open om 08:30 en de eerste tour begint om 09:00. De laatste tour vertrekt om 18:45 en eindigt om 22:00. We raden je aan zeker een half uur voor het begin van je tour bij de ingang te zijn, zodat je genoeg tijd hebt om je tickets af te halen en door de veiligheidscontrole te gaan.

Volwassene: £41

Kind: £33 (gratis voor kinderen onder de 4)

Gezinsticket (2 volwassenen en 2 kinderen of 1 volwassene en 3 kinderen): £132

Trek tenminste vier uur uit voor de Studio Tour want er is zoveel te zien en er zijn zoveel details die je niet wilt missen. Als het kan, hou dan een hele ochtend of middag vrij zodat je je niet hoeft te haasten.

Gidsen en audiogids

Tijdens de tour staan gidsen klaar om vragen te beantwoorden en meer informatie te geven. Het is de moeite waard om een gesprek met ze aan te knopen want hun kennis van het Harry Potter universum is indrukwekkend en hun enthousiasme aanstekelijk. Sommigen waren zelfs figuranten in de films en kunnen een interessant persoonlijk inkijkje geven. Voor wie dat wil zijn er ook audiogidsen te krijgen in verschillende talen.

Gratis garderobe

Jassen, tassen en andere bagage kun je afgeven in de garderobe. Je hoeft er niet voor te betalen.

Wandelwagens en buggy’s mogen mee naar binnen, maar er is maar ruimte voor één tegelijk. Dus laat ze waar mogelijk achter in de garderobe. Tweelingbuggy’s en duo-kinderwagens zijn niet toegestaan.

Bijzondere behoeften

De shuttlebus naar de Studio’s is volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Ook de Studio’s zelf zijn grotendeels rolstoelvriendelijk, maar er zijn enkele stukken die wat lastiger begaanbaar zijn, bijvoorbeeld de kinderkopjes van de Wegisweg (Diagon Alley). De originele decors zoals de Collectebus (Knight Bus) en de brug naar Zweinstein zijn niet drempelvrij en dus niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Eten en drinken

Honger zul je niet krijgen want er is genoeg te eten in de Studio’s. Het Studio Café bij de ingang is open tot 20:00 in het weekend en tot 17:00 uur op weekdagen. Je kunt er tot 11:30 ontbijt krijgen (inclusief een stevig Engels) en later op de dag ook een echte Engelse afternoon tea met cake, scones, room en jam.

Als je onderweg trek krijgt kun je terecht bij het Backlot Café voor een snelle maaltijd of sandwich, of een glas boterbier. Bij mooi weer kun je buiten zitten met uitzicht op de filmsets, zoals de Collectebus en het huis waar Harry Potter opgroeide.

Nederlandse vertaling van Harry Potter namen en termen

Je wist natuurlijk al dat Zweinstein in het Engels Hogwarts is, maar weet je ook hoe de familie Wemel in het Engels heet? Of de Collectebus? Of de Wegisweg?

Het kan verwarrend zijn als je de vertalingen niet paraat hebt. Daarom hebben we een kort overzicht met Nederlandse vertalingen van Harry Potter namen voor je gemaakt. Download hem op je telefoon of print hem uit en neem hem mee als je de Harry Potter Studio’s bezoekt.

 

 

 ZweinsteinOnzichtbaarheidsmantelProfessor Sneep
 GriffoendorOchtendprofeetCollectebus
 Heer van het duisterAlbus
PerkamentusMarcel Lubbermans
 WegiswegZwadderichGouden Snaai
 Marten VilijnRon WemelZwarte Kunsten

 


Boek flexibel ticket

Stad of Station
Stad of Station


Ook interessant

Harry Potter filmlocaties in Londen

Ga langs bij Perron 9 ¾, de ‘echte’ Wegisweg en andere magische locaties uit de Harry Potterfilms.

Harry Potter-filmlocaties

Harry Potter-reis naar het Verenigd Koninkrijk

Reistips voor Harry Potter-fans: ontdek de filmlocaties in het Verenigd Koninkrijk, in Londen en daarbuiten. 

Harry Potter-reis naar het VK

Naar Londen met het hele gezin

Dolle pret voor gezinnen, dus neem je kinderen eens mee naar Londen.

Londen met kinderen

 

Algemene voorwaarden Trein + Hotel

Voor alle boekingen gelden de desbetreffende voorwaarden. Bij het boeken wordt meegedeeld welke voorwaarden van toepassing zijn. Je vindt hier de meest recente voorwaarden voor respectievelijk hotels en pakketreizen met trein + hotel. Mocht je verder nog vragen hebben, ga dan naar onze hulppagina’s.

Wij zijn aangesloten bij de Britse organisatie van reisbureaus, de ABTA, zodat je recht hebt op ondersteuning door de ABTA. Ook is de gedragscode van de ABTA van toepassing. Voor alle losse hotelreserveringen en pakketreizen met trein- en hotelboekingen geldt een garantieregeling voor het geval dat de uitvoerder in gebreke blijft. Niet alle andere diensten vallen onder deze regeling. Informeer bij ons welke dekking van toepassing is.

Belangrijke reisinformatie: Voor reisadvies en algemene gezondheidsadviezen voor op reis ga je naar respectievelijk diplomatie.belgium.be en www.itg.be/N/reisgeneeskunde.

Eurostar Holidays Limited is in Engeland en Wales in het handelsregister ingeschreven onder nummer 11005481. BTW-nummer 286 2413 93. Vestigingsadres: Times House, Bravingtons Walk, London N1 9AW. Eurostar Holidays Limited is een volledige dochteronderneming van Eurostar International Limited.

Foto's: © Elise Morel; © Elise Morel; © Warner Bros; © Elise Morel; © Elise Morel; © Elise Morel; © Elise Morel; © Elise Morel; © Warner Bros; © Sergio Neves; © Shutterstock